Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2018. 16:28

IT karijere 

Studenti reporteri Vidija testirali poslodavce na JobFairu

VIDI je na najvećem hrvatskom sajmu IT poslova imao ispomoć u obliku 60-tak studenata reportera koji su istraživali ponude poslodavaca

Studenti reporteri Vidija testirali poslodavce na JobFairu

Najveći hrvatski sajam IT poslova JobFair na FER-u ove je godine ugostio 103 poslodavca i više od 3500 posjetitelja. Kao što je bilo za očekivati, brojni hrvatski i inozemni poslodavci nastojali su uvjeriti studente da im je njihova tvrtka najpametniji izbor pri traženju posla nakon svršetka fakulteta, ali i za obavljanje prakse dok još studiraju. Među poslodavcima smjestio se i VIDI koji je u ulozi medijskog pokrovitelja pratio sajam svojim izvještavanjem, no ujedno je i sam odlučio nastupiti u tom atraktivnom društvu, u ponešto drugačijem obliku nego što su to činili ostali izlagači. Naravno, na naš zabavan VIDIjevski način:-)

10

Studenti su naime na jedan dan mogli postati Vidijevci i sudjelovati u testiranju i intervjuiranju poslodavaca koji ima nude obećavajuće IT karijere ili testirati najnoviji Android P na testnoj Nokiji 7 kojeg smo izložili na sajmu u našem priručnom VIDILABU.

Cilj je bio iz studentske perspektive doznati što poslodavac nudi potencijalnom kandidatu za stalni posao, kao i za studentsku praksu.

4

Deseci studenata koji su odlučili ta dva dana postati naši posebni reporteri dobili su tako priliku napisati svoj prvi novinarski tekst u životu, a mi smo odabrali 3 najbolja čije smo tekstove odlučili „otkupiti“ i nagraditi ih cool paketima računalne periferije hrvatskog branda Sbox koji uključuju tipkovnicu, bežičnog miša, in-ear slušalice i selfie stick.

nagrade-testiraj-poslodavca

 

Ovo svakako nije bio natječaj o izboru najboljeg IT poslodavca jer su svi izlagači itekako imali jako atraktivne ponude već smo ocjenjivali istraživačke mogućnosti naših studenata. Što nude svi bitniji IT poslodavci možete vidjeti u stalnoj Vidijevoj rubrici IT karijere-posao snova gdje iz broja u broj objavljujemo zanimljiva radna mjesta gdje možete započeti vašu IT karijeru.

7

U nastavku možete vidjeti tri nagrađena teksta koja su napisali za VIDI studenti FER-a i TVZ-a: Luka Strižić, Lidija Poleksić i Mario Gavrić, 

Luka Strižić

Job Fair, najveći hrvatski sajam poslova na FER-u

Pioniri hrvatske satelitske industrije po treći put na najvećem hrvatskom sajmu poslova

103 poduzeća, 14 grana IT industrije, 2 dana - prenosimo neke od dojmova s FER-ovog Job Fair sajma poslova, nakon što smo pričali s Nives iz Amphinicy Technologies

U zagušljivoj auli Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva, na najvećem sajmu poslova u Hrvatskoj nazvanom Job Fair, 23. svibnja smo posjetili jedini štand s pet žena i pričali s Nives Novković iz zagrebačke tvrtke Amphinicy Technologies. Pitali smo čime se Amphinicy Technologies ističe pokraj ostalih stotinu poslodavaca na Sajmu. "Mi smo jedina domaća tvrtka koja se bavi satelitskom i svemirskomindustrijom! Prva smo - i jedina - opcija.", ističe Nives. "Koristimo jako široki spektar softverskih i hardverskih tehnologija pa time nismo jako vezani za jednu.

Svatko se može naći kod nas. Unutar firme radimo na kontinuiranim edukacijama i tehničkim predavanjima, nakon kojih obavezno popijemo točeno pivo u uredu.", dodaje uz smijeh. Studentima nude ljetne prakse, ali i prakse tokom cijele akademske godine, dok je većina posla istraživačkog karaktera s mogućnošću primjene na postojećim proizvodima koji se već dugi niz godina koriste u industriji, čak i Europskoj Svemirskoj Agenciji (ESA). Obzirom da Amphinicy ne radi aktivno na marketingu, odziv studenata na oglase za posao je izvrstan, kažu. Sve pozicije se pravovremeno popune, a zaprime više kvalitetnih prijava nego što uspiju zaposliti. Ako se prisjetimo Amphinicyjevih postignuća u proteklih nekoliko mjeseci, jasno je zašto im intenzivan marketing nije potreban: uspješno su prošli natječaj vrijedan 1,3 milijuna Eura iz europskog programa Horizon2020, jedna su od tvrtki koja je igrala ulogu u pretpristupnim sporazumima Hrvatske i ESA-e, te su suosnivač Jadranske Aero-svemirske Asocijacije (Adriatic Aerospace Association, AAA).

"Nadam se da će naša postignuća popularizirat i postaviti temelje za svemirsku industriju u Hrvatskoj. Počela sam raditi u Amphiniciyju još kao student i sigurna sam da će svaki student puno kod nas naučiti, ali se i zabaviti. Više ne moraju ići u inozemstvo da nauče stvari koje su nama svakodnevica.", zaključuje Nives.

Lidija Poleksić 

Znaju kako privući studente 

Ovih dana  na FER-u održao se Job Fair. Osim raznovrsne ponude poslova studente su privukli i različiti pokloni – majice, šalice, USB-ovi, grickalice… Na jednom od štandova stvorila se gužva zbog zanimljivih majica te sam im prišla upravo s pitanjem o istima. Rekli su mi da majice rade posebno za Job Fair sa programerskim forama. Odmah su nestale prvi dan te su zbog toga počeli dijeliti majice osmišljene za team building svojih zaposlenika. Očito dobar potez jer su dobili pažnju brojnih studenata. 

Studenti u Assecu 

Općenito se bave mobilnim aplikacijama i sigurnosnim rješenjima za banke a u svakom timu imaju po nekoliko studenata. Za razliku od mnogih drugih firmi studente traže cijele godine a ne samo preko ljeta. Odmah na razgovoru za posao potrebno je pokazati određeno znanje jer se na poslu ne počinje od nule. Primaju studente koji već imaju osnovno znanje te znaju čime se točno žele baviti pa se njima potpuno posvete. Najviše su im potrebni studenti sa znanjem Jave (položen kolegij Jave na fakultetu jest veliki plus ali ne i uvjet).    

Studenti 3. godine Lea (zaposlena kao Android developer) i Karlo (iOS developer) rade u istom timu te su istakli kako Asseco ima razumijevanja za njihove fakultetske obveze pa je radno vrijeme fleksibilno a u vrijeme ispita su slobodni. Team building je odličan a i općenito su jako zadovoljni! 

INsig2: “Industrija je brza pa ne tražimo one koji znaju danas, već one koji žele naučiti sutra” 

Oko 90 poduzeća predstavilo se na ovogodišnjem Job Fair-u, što je impresivna brojka a studentima koji obilaze svaki štand sigurno se mnogo toga 'pomiješalo' u glavi. Jedan od poslodavaca koji se svakako ističe jest INsig2. Budući da mi je tema digitalna forenzika izrazito zanimljiva odlučila sam prići baš njima. 

Neki od klijenata su im NATO, Interpol, Europol… 

Nastali su kao spin of in2 grupe koja je bila sestrinska firma. Sada samostalno obavljaju djelatnosti digitalne forenzike u svim oblicima. Postoje 14 godina te imaju 2 odjela – digitalna forenzika te integrirani sigurnosni sistemi.  Rade za brojne domaće i strane klijente od kojih su najpoznatiji NATO, Interpol i Europol. Organiziraju i treninge, te im uskoro dolazi 250 policajaca iz cijele Europe na obuku u Zagreb. 

Suradnja s fakultetima 

Veseli ih da se na TVZ-u ove godine otvara specijalistički diplomski studij digitalne forenzike jer dosad nisu imali stručni kadar već su ih sami morali obučavati. Već surađuju s TVZ-om, Algebrom, FOI-em te nekim drugim fakultetima. S FER-om dosad nisu imali toliko kontakta, no zbog velike zainteresiranosti studenata na ovogodišnjem Job Fair-u nadaju se i tome.

Od studenata očekuju motivaciju i želju za učenjem. Svako predznanje je dobrodošlo ali najvažnija jest spremnost na ulaganje u buduće znanje.  Industrija se vrlo brzo širi te zbog toga ne traže nekoga tko već zna, već onoga tko ima želju i volju konstantno učiti.

Dodaju da ih je iznenadila zainteresiranost studenata te će svakako pokušati uključiti što više studenata kroz ljetne prakse te nude i  mogućnost izrade diplomskog rada.

Mario Gavrić 

Posao za Studenta 

Degordian i njihov rad sa studentima 

Pričao sam danas sa poslodavcima iz firme Degordian o općenitom radu firme i njihovim radom i pristupu sa studentima. Mnogim studentima je jako važno kako i kada se odvija praksa, odnosno rad, te mogu li tako nešto uskladiti s faksom i dalje stizati obaviti sve obaveze koje imaju. Degordian je firma koja je trenutno u velikom rastu što se tiče softvera i mobilnog odjela, pa su otvorena mnoga radna mjesta, pogotovo za studente kako bi stekli praksu u radu.

Iako ne mogu prihvatiti sve mnogobrojne kandidate, svima pruže priliku i u odabiru najmanji utjecaj imaju predznanje i obrazovanje, dok najveću i po meni najvažniju ulogu ima vaša motivacija

Rekli su mi da rad u njihovoj firmi zahtjeva samo motivaciju i suradnju, jer znanje, za onoga koji je voljan učiti, dolazi lako i brzo. Motivacija i spremnost na suradnju  su jako poželjne osobina za svakog potencijalnog zaposlenika tvrtke! Kod njih nema ljetne prakse kao i kod većine drugih poslodavaca pa se studenti uzimaju na dugoročni rad kroz sam studiji, a kasnije je moguće stalno zaposlenje.

Jako su prilagodljivi i znaju da je fakultet studentima na prvom mjestu, pa iako je kod njih trajanje rada najmanje 20 sati tjedno, uz dogovor je moguće dobiti i više slobodnog vremena, pa će vam za ispite dati i nekoliko tjedana.

Čini mi se da u firmi vlada jako dobra atmosfera, pa ih mogu samo preporučiti svima koji imaju interesa u razvoju softvera. 

Čestitamo dobitnicima/dobitnicama na osvojenim nagradama i želimo im uspješnu IT karijeru!

 

POPIS SVIH TVRTKI KOJE SU NASTUPILE KAO IZLAGAČI NA JOB FAIR 2018

2e Systems d.o.o.; ABS SISAK d.o.o.; ADB Safegate Graz-Austria; Addiko Bank d.d.; Agent Cash Ltd, ALTEN; Amazon; Amphinicy; Asseco SEE d.o.o.; A.T. Kearney Management Consulting S.R.L. Podružnica Zagreb; AVL-AST; Axilis d.o.o.; BVS Industrie-Elektronik GmbH; Byte Lab Grupa d.o.o.; CET - Cutting Edge Technologies.; C&I; CloudSense; Comminus; Cosylab; CROATIA osiguranje; Croteam; CROZ; CS Computer Systems; Degordian; EBCONT enterprise technologies; ecx.io; Ekobit; EMAKINA.HR d.o.o.; Enterwell d.o.o.; Envox Lab d.o.o.; Ericsson Nikola Tesla d.d.; Ernst & Young Savjetovanje d.o.o.; Erste&Steiermärkische Bank d.d.; Financijska agencija - FINA; Five; GDi; Gideon Brothers d.o.o.; GIS Cloud d.o.o.; GlobalLogic d.d.; GrafikNET d.o.o.; HR PRO d.o.o.; Hrvatska Lutrija; Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS); HT Grupa; IN2; INETEC Institut za nuklearnu tehnologiju; INFIGO IS d.o.o.; Infineon Technologies Austria; INFINUM; Infobip; InfoDom; INNOVEZ d.o.o.; INsig2; Jane Street Europe; Jungheinrich Systemloesungen GmbH; KING ICT; Koios savjetovanje d.o.o.; Krones AG; LED Elektronika; Lemax; LIBUSOFT CICOM; LOGICDATA Electronic & Software Entwicklungs GmbH; Memgraph d.o.o.; Microblink; Microsoft; minus5; Mireo; Mobilisis; Montelektro d.o.o.; mStart; Nanobit; NEOS; Netgen d.o.o.; Odašiljači i veze d.o.o.; Oradian d.o.o.; Palantir Technologies; Photomath d.o.o.; Poslovna inteligencija d.o.o.; RASCO d.o.o.; ReversingLabs d.o.o.; Rimac Automobili; Sartura; Sedam IT; Sofa IT d.o.o.; Span d.o.o.; STRABAG d.o.o.; Stype CS; Styria medijski servisi; SysKit; Tagit Solutions (Tagit Adriatica d.o.o.); Tele2 d.o.o.; Telegra Solutions; TIS OIS; Trikoder; Undabot; Verso Altima grupa; Vertiv; VIPnet; Visage Technologies; Xylon; Zagrebačka banka d.d.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Vidi studenti sajam poslodavci JobFair
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam