Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.05.2018. 16:21

WeAreDevelopers 

Woz radije igra Solitaire nego koristi Facebook

U Beču smo saznali što o društvenim mrežama misli legendarni suosnivač Applea.

Woz radije igra Solitaire nego koristi Facebook

Ne neformalnom otvorenju WeAreDevelopers World Congress konferencije u Beču koja nije protekla bez novinara Vidija, održala se "fireside chat" brbljaona sa Steveom Wozniakom, suosnivačem Applea. Ovo je zapravo bilo  neformalno, tehnički nimalo zahtjevno, ali zato vrlo zabavno uvodno predavanje na početku konferencije. Woz je sat vremena na glavnoj pozornici modernog Austria Center Vienna kompleksa pričao šale, anegdote i iskrena razmišljanja o aktualnim trendovima u IT industriji.

DSC_5491

Woz je tako usporedio blockchain, najpopularniju temu ovogodišnje konferencije (ako je vjerovati rezultatima glasanja na otvorenju) s internet bubbleom u 90-ima. Prema Wozu, uskoro bi mogao eksplodirati. Kritizirao je i društvene mreže, pogotovo Facebook. "Imam pet tisuća prijatelja na Facebooku koje uopće ne poznajem." Facebook nije fer, smatra Woz, jer mu dajemo toliko podataka, na kojima Facebook zarađuje milijarde, a zauzvrat ne dobivamo skoro ništa. Usto mu je i dosadan pa kaže: "Radije bih igrao Solitaire nego scrollao kroz Facebook feed".

"Radije bih igrao Solitaire nego scrollao kroz Facebook feed".

Publika se mogla uključiti u razgovor putem Slido mobilne aplikacije, gdje je mogla postavljati pitanja i glasati za njih. Jedno od pitanja na vrhu bilo je kako će umjetna inteligencija utjecati na IT development. Woz je hladno odgovorio da ga uhvati "cringe" (sram) svaki puta kad čuje za inteligenciju (op.a. u kontekstu pametn(ij)e umjetne inteligencije). "Slovo "A" u sintagmi AI (artificial intelligence, tj. umjetna inteligencija), znači umjetan, ali ne znači i inteligentan", kaže Woz. "Budući da još nismo ni dokučili tajne vlastitog mozga", razmišlja karizmatični inženjer, "teško možemo govoriti o toliko pametnoj umjetnoj inteligenciji koja će početi razmišljati i donositi odluke umjesto nas".

DSC_5480

U razgovoru se Appleov prvi developer osvrnuo na trenutno najkontroverznijeg stanara Silicijske doline, Elona Muska. "Elon Musk ima fantastičnu viziju, usporedivu s onom Stevea Jobsa", rekao je Woz na konferenciji. Kod Muska mu se najviše sviđa što gleda širu sliku - ne samo kako napraviti automobil, nego kako napraviti baterije i postaje za punjenje.

WeAreDevelopers World Congress konferencija 2018. održava se od 16. do 18. svibnja u Beču, a tijekom tri dana okupit će više od 8000 sudionika.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam