Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.06.2018. 08:53

Animafest 2018. 

Animafest nagradio najbolje filmove

Grand Prix Animafesta odnijeli "La Chute" i "This Magnificent Cake", Veljko Popović osvojio nagradu za najbolji hrvatski animirani film

Animafest nagradio najbolje filmove

Dodjelom nagrada u Kinu Europa u subotu je okončano natjecanje 28. Animafesta, na kojem je tijekom šest dana programa prikazano više od 400 filmova. Žiri zagrebačkog festivala animiranih filmova dodijelio je Grand Prix za najbolji kratkometražni film Borisu Labbéu za apokaliptično-biblijski "La Chute", dok je glavna nagrada za dugometražni film otišla Emmi De Swaef i Marcu Jamesu Roelsu za "This Magnificent Cake." 

Nagrada publike i posebna priznanja 

Simpatije publike u kategoriji dugometražnog filma pridobio je "The Big Bad Fox and Other Tales..." Benjamina Rennera i Patricka Imberta, te time odnio nagradu publike Mr. M. Isto priznanje, no u domeni kratke forme, dobile su  Alice Eça Guimarães i Mónica Santos za "Between the Shadows", otkačenu noir-triler-komediju. 

DSC_5952

Posebno priznanje žirija za dugometražni film dobila je Anaïs Caura za "The Man-Woman Case", šokantnu dramu o životu Eugenea Fallenija. U kratkometražnoj konkurenciji, posebna priznanja primili su "Mr. Deer" Mojtabe Moussavija, "III" Marte Pajek, "Negative Space" Rua Kuwahate i Maxa Portera, "Finity Calling" Jasper Kuipersa te domaći autor Igor Grubić s filmom "Kako se kalio čelik." 

Biciklom do nagrade 

Najbolji hrvatski film, po mišljenju Animafestova žirija, su Biciklisti Veljka Popovića, satiričan prikaz imaginarnog dalmatinskog grada, inspiriran slikama i motivima Vaska Lipovca. "Oduševljen sam kao i ostatak tima koji je zadnjih 18 mjeseci radio na filmu. Animafest je jedan od najvažnijih festivala za animirani film i biti nagrađen je iznimna čast i veselje. Divno je na taj način okruniti svjetsku premijeru filma "Biciklisti"., rekao nam je Veljko Popović nakon ceremonije. Posebno priznanje u istoj kategoriji dobila je Jelena Oroz za svoj prvi film nastao izvan obrazovne institucije "Dva na dva"

preuzmi

Nagradu "Zlatni Zagreb" za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće osvojio je Nikita Diakur za "Fest", koji je organizaciji Animafesta zahvalio za nagradu i šljivovicu te dodao da mu je ovo najdraži festival. Podsjećamo, ruski autor s adresom u Njemačkoj prošle se godine predstavio filmom "Ugly" te bio jedan od sugovornika glavne teme "Ultimativno računalo", objavljene u 256. broju VIDI-ja. 

Vimeo službeno na Animafestu 

"Dušana Vukotića" za najbolji studentski film osvojila je obiteljska drama "Facing It" Sama Gainsborougha. Nadalje, posebna priznanja u istoj konkurenciji dobili su "Bless You!" Pauline Ziolkowske te "Take Me Please" Olivéra Hegyija. Victor Orozco Ramirez je s društvenom kritikom društvenih mreža "32-Rbit" pokupio nagradu "Zlatko Grgić" za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije. 

Ove godine na Animafestu, pojavila se nova nagrada "Vimeo Staff Picks Award", osmišljena i financirana od strane američke web platforme Vimeo, te dodijeljena filmu "A Love Letter to the One I Made Up" Rachel Gutgarts. Uz 2000 eura, ova nagrada autorici je osigurala "Staff Picks" bedž i promociju na popularnoj video platformi. 

Nagradu za najbolji dječji film dobio je "Birdlime" Evana DeRushija, a specijalno priznanje u istoj kategoriji Marc C. Smith s "Two Balloons.

Sljedeći Animafest održavat će se od 3. lipnja 2019.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->