Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.06.2018. 09:30

Bisnode 

Prediktivna analitika otkriva svjetskog prvaka

Hrvatski stručnjaci razvili algoritam koji će pokušati pogoditi pobjedničku repku na predstojećem SP-u.

Prediktivna analitika otkriva svjetskog prvaka

Bisnode Group Analytics udružio je snage s lokalnim analitičkim timovima kako bi otkrio mogu li se podatkovna znanost i strojno učenje iskoristiti za predviđanje koja će reprezentacija osvojiti najveće svjetsko nogometno natjecanje u Rusiji. Koristeći sve povijesne podatke o igrama reprezentacija tijekom protekle 4 godine, Bisnode je razvio model koji procjenjuje vjerojatnost pobjede, neriješenog rezultata ili poraza, kao i gol-razliku na svakoj budućoj utakmici reprezentacija koje sudjeluju u ovom natjecanju.

football-world-cup-2018-3408177_1280

„Drugi cilj bio je odrediti najvjerojatniji scenarij turnira i ostalu izvedenu statistiku provođenjem velikih simulacija, uzimajući u obzir specifičnosti turnira“, kaže Gauthier Doquire, vodeći podatkovni znanstvenik na projektu. Prvi model temeljio se na povijesnim podacima s informacijama o vrsti turnira, mjestu odigravanja utakmice, rezultatu, plasmanu momčadi i tako dalje. Ti su podaci uneseni u napredni model zasnovan na strojnom učenju koristeći tehniku za izračunavanje vjerojatnog ishoda na svakoj utakmici, poznatu kao eXtreme Gradient Boosting. Upotrebom ovog prediktivnog modela, Bisnode Group Analytics proveo je simulacije za stvarne utakmice koje će biti odigrane.

football-3373557_1280

„Generiranjem milijuna simulacija, izvukli smo probabilističke informacije povezane sa svakom reprezentacijom i njezinim stizanjem do svake faze turnira“, kaže Goran Lončar, direktor Group Analytics. „Naš pristup nije nam omogućio samo procjenu vjerojatnosti da jedan tim stigne do određene faze, već nam je pružio i najvjerojatniji scenarij cijelog turnira, kao i ukupnu šansu svake momčadi da se domogne pokala.“

Predviđanja Bisnodea moći ćete pratiti od idućeg tjedna na stranici www.bisnode.hr pa možete provjeriti je li prediktivna analitika uspješnija od hobotnica i hrčaka.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam