Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.06.2018. 12:02

Animafest 2018 

Virtualna animirana stvarnost na Animafestu

Kakve veze ima stop animacija s video igrama doznajte od vrhunskih predavača ove subote na Animafestu.

Virtualna animirana stvarnost na Animafestu

Bogat i raznovrstan program ovogodišnjeg Animafesta teče kao na traci od ponedjeljka navečer, odnosno od službenog otvorenja festivala, a u četiri dana uspjeli smo pogledati nekoliko projekcija, uglavnom klasičnih, 2D animiranih ostvarenja, posjetiti nekoliko Scanner predavanja te ući u svijet dvaju VR animiranih instalacija u tunelu Grič.

Virtualna animirana stvarnost

Kako animatori pristupaju tehnologiji virtualne stvarnosti, pitali smo se dok smo čekali u redu za VR kacigu unutar ugodno rashlađenog tunela. Nismo dugo čekali na odgovor. Prva virtualna destinacija bila nam je "Otok pasa" na Oculus Riftu, VR instalacija osmišljena povodom lansiranja istoimenog filma Wesa Andersena. Radi se o svojevrsnom behind-the-scenes uratku, posebnom po tome što glumci "pričaju" iz perspektive svog lika (psa) u filmu. Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton...

Tunel-Grič_Nothing-Happens___Isle-of-Dogs_

Svi oni komentiraju svoje uloge u tijelu animiranog lika, okruženi jedinstvenim okolišem. Psi i okoliš tehnički su izvanredno dočarani, no samo na prednjoj strani realnosti. Stražnja strana rezervirana je za making-of behind-the-scenes pozadinu, koja je možda cool kad ju prvi put vidite, ali brzo ćete joj (natrag) okrenuti leđa. U principu, radi o prilično statičnom, ali lijepo animiranom dokumentarcu (mockumentarcu?) za fanove filma, redatelja i djela.

f27f357c6c19e9cefee34d870f4dfdae (2)

S druge strane, Nothing Happens, autora supružnika Urija i Michelle Kranot, na HTC Viveu je punokrvni animacijski uradak ostvaren uz pomoć VR tehnologije. Kao mnoge umjetničke VR izložbe, za razliku od video igara, Nothing Happens po prirodi je statičan. "Stojite" na mjestu i promatrate okoliš.

f27f357c6c19e9cefee34d870f4dfdae (1)

Radnja filma se odvija neovisno o vašim akcijama, ali vas stalnom promjenom perspektive tjera na razmišljanje i ponovno ogledavanje da biste shvatili što se zbiva. Valja spomenuti da je u prostoru oko VR uređaja postavljena gruda zemlje pa je audio-vizualno-olfaktivno-taktilni doživljaj zajamčen.

Učite od najboljih

U subotu u 10:30 u Kinu Tuškanac Onat Hekimoglu i Ole Tillman govorit će o stop animaciji u video igrama, konkretno njihovom impresivnom naslovu u razvoju zvanom Harlod Halibut. Uz njih, Johan Oettinger predstavit će projekt Vokabulantis na istu temu. U 11:30 u istom prostoru, vrijeme je za Masterclass predavanje Kim Keukeleire, glavne animatorice Otoka pasa, na temu stop animacije likova u spomenutom filmu. A u 13 sati na isto mjesto dolazi glavom i bradom Meghan Oretsky, selektorica "Staff Picks" videa na popularnoj filmskoj web platformi Vimeo, koja će održati predavanje na temu kako se probiti u uzak krug odabranih kreatora na naslovnoj stranici.

f27f357c6c19e9cefee34d870f4dfdae

S druge strane, zanima li vas kakva zanimljiva projekcija, u Kinu Europa u 13 sati "igra" krema hrvatske animacije. Veljko Popović, osnivač Lemonade3d Studija, poznatog po 3D animaciji, predstavlja 2D "Bicikliste", inspirirane radovima legendarnog Vaska Lipovca. Usto, moći ćete pogledati prvi autorski film Jelene Oroz "Dva na dva" te "Kako se kalio čelik" nagrađivanog multimedijalnog umjetnika Igora Grubića.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam