Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.07.2011. 12:27

Moody's 

Smanjen kreditni rejting Nokije

Bonitetna kuća Moody’s smanjila je kreditni rejting finskog proizvođača mobilnih telefona Nokije s A3 na BAA2.

Smanjen kreditni rejting Nokije

Smanjenje za dva stupnja posljedica je ozbiljnog slabljenja poslovnog položaja tvrtke koja je sve manje konkurentna, posebice na području pametnih telefona, pojasnila je bonitetna agencija.

Nokijini pametni telefoni koje pokreće sustav Symbian teško konkuriraju konkurentima na tržištu, a najavljeni prelazak na operativni sustav Windows Phone mogao bi potrajati.

Nokia je ove godine sklopila strateško partnerstvo s Microsoftom, u skladu s kojim će postupno napustiti svoj sadašnji operativni sustav Symbian i zamijeniti ga sustavom Windows Phone, dok je razvoj sustava Meego skrenuo na sporedni kolosijek. Partnerstvo bi plodove moglo ubrati tek u drugoj polovici sljedeće godine.

 Moody’s kaže da se Nokia može pohvaliti dobrom likvidnošću i strukturom kapitala, što bi moglo spriječiti mogući nepredviđeni poslovni šok 

Moody’s ocjenjuje da bi finska tvrtka mogla ograničiti pad dobiti i prihoda svojim novim modelima, kao što su mobitel za dvije SIM-kartice i pametni mobiteli s nadograđenim sustavom Symbian-Anna.

Bonitetna kuća je naglasila da se Nokia može pohvaliti dobrom likvidnošću i strukturom kapitala, što bi moglo spriječiti mogući nepredviđeni poslovni šok. Kreditna ocjena Nokije je važna jer tvrtka sredstva prikuplja i prodajom svojih obveznica i dionica. Niža ocjena za posljedicu ima veće troškove i zaduživanja na tržištima kapitala.

Proteklog je tjedna finski proizvođač mobilnih telefona poručio da je u ovogodišnjem drugom tromjesečju zabilježio 487 milijuna eura gubitka iz poslovanja, dok je u istom razdoblju lani zabilježio 295 milijuna eura dobiti. Gubitak koji se odnosi na dioničare krovne tvrtke, iznosio je 368 milijuna eura (u istom razdbolju lani 227 milijuna eura).Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->