Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.07.2011. 08:23

Zahvaljujući iPhoneima i iPadima 

Apple do rekordnih tromjesečnih rezultata

Apple do rekordnih tromjesečnih rezultata

iPad i iPhone obaraju Appleove rekorde

Odlične rezultate pripisuju iznimno dobroj prodaji pametnih mobilnih telefona iPhone i tabličnih računala iPad. Čista dobit se u spomenutom tromjesečju popela na rekordnih 7,31 milijardu dolara – u istom razdoblju lani iznosila je 3,25 milijardi dolara.

Toliko povećanje je posljedica povećanja prihoda na godišnjoj razini s 15,7 milijardi na 28,57 milijardi dolara. Za zadnje tromjesečje očekuju 25 milijardi dolara prihoda i nešto manju čistu dobit.

Rekordni rezultati su, prema objašnjenima vodstva tvrtke, posljedica 142-postotnog povećanja prodaje iPhoneova na 20,34 milijuna komada, 183-postotnog povećanja prodaje iPadova na 9,25 milijuna komada i 14-postotnog povećanja prodaje računala Mac na 3,95 milijuna primjeraka.

S druge strane, za 20 posto na 7,54 milijuna primjeraka smanjila se prodaja prijenosnih reproduktora iPod.

Glavni izvršni direktor Applea Steve Jobs, koji zbog bolesti sudjeluje samo u najvažnijim poslovnim odlukama i kojega u tekućem rukovođenju tvrtkom mijenja Tim Cook, u izvješću za javnost izrazio je oduševljenje 82-postotnim povećanjem prihoda i 125-postotnim povećanjem dobiti, a istovremeno je najavio da intenzivno rade kako bi ove jeseni korisnicima ponuditi novi operativni sustav iOS5 i uslugu u oblaku iCloud.

Rezultati Applea su znatno nadmašili očekivanja analitičara i tako doprinijeli poskupljenju dionica većem od 5 posto nakon objave poslovnih rezultata.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->