Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.06.2019. 16:55

Rimčeva inicijativa 

Porsche i Hyundai podupiru razvoj hrvatske autoindustrije

Mate Rimac je spojio premijera Plenkovića i hrvatske ministre sa šefovima Porschea i Hyundaia.

Porsche i Hyundai podupiru razvoj hrvatske autoindustrije

U sjedištu tvrtke Rimac Automobili u Svetoj Nedelji okupilo se mnoštvo političara i predstavnika autoindustrije, kako bi podržali inicijativu Mate Rimca koji želi da Hrvatska razvije novu autoindustriju.

Zahvaljujući međunarodnim priznanjima i ugledu koje su stekli Mate Rimac i njegova tvrtka, Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik odjela za proizvode iz tvrtke Hyundai Motor Group i Lutz Meschke, zamjenik predsjednika i član Izvršnog odbora tvrtke Porsche AG, došli su razgovarati s premijerom Plenkovićem i ministrima Vlade RH o potencijalima razvoja auto industrije u našoj zemlji.

366a7575

Hyundai i Porsche, koji su ujedno i dioničari u Rimac Automobilima, odlučili su podržati Rimčevu inicijativu sudjelovanjem u raspravi o mogućnosti da Hrvatska postane odredište za sljedeći val ulaganja u novu automobilsku industriju, čime bi se uvelike pomoglo hrvatskom gospodarstvu i pokrenulo veliki val investicija i zapošljavanja.

Mate Rimac je povodom ovoga izjavio: "Osim što želimo da Rimac Automobili budu uspješna priča, želimo naša iskustva podijeliti da bi autoindustrija investirala u Hrvatsku. Dva vala širenja auto industrije u zemlje Srednje i Istočne Europe pokazala su se iznimno vrijedna za gospodarstva ovih zemalja. Sad kreće novi val investicija i uslijed novih okolnosti, Hrvatska ima priliku postati iduća destinacija nove auto industrije. Danas se države natječu na otvorenom tržištu, jednako kao i tvrtke. Da bi bili atraktivni za te proizvođače, trebamo razviti komparativne prednosti u odnosu na druge zemlje. Mi želimo doprinijeti tome da investitore privučemo u Hrvatsku, i naša uloga je ukazati na potrebe i očekivanja autoindustrije, dok je na Vladi da odluči je li nova autoindustrija pravi smjer strateškog razvoja Hrvatske i ako je, da oblikuje politike u smjeru privlačenja investicija.”

366a7817

Premijer Andrej Plenković izjavio je da su ulaganja Porschea i Hyundaia veliko priznanje za tvrtku Rimac Automobili. "Nastavit ćemo intenzivno surađivati i podupirati primjere izvrsnosti kao što su Rimac Automobili, stvarati povoljno ozračje i zajednički vidjeti koji konkretniji potezi Vlade RH bi dali signal automobilskoj globalnoj industriji da je Hrvatska spremna za ozbiljne greenfield investicije koje će ojačati industriju”, izjavio je predsjednik Vlade RH.

Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik odjela za proizvode Hyundai Motor Group rekao je da su ohrabreni podrškom hrvatske Vlade za partnerstvo s Rimcem. "I dalje ćemo jačati naše strateško partnerstvo u razvoju visokih performansi EV i FCEV prototipa u svim markama Hyundai Motor Group", rekao je Schemera.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika i član Izvršnog odbora, Porsche AG povukao je paralelu s nogometom. "Automobilskoj industriji u Hrvatskoj treba posvetiti jednaku pozornost kao i nogometu. To je zemlja puna potencijala, i puna vrlo obrazovanih mladih ljudi. Kao dio svojih napora za elektrifikaciju, Porsche je prošle godine odlučio surađivati ​​s Rimcem koji je impresivno pokazao svoju vjerodostojnost u području elektromobilnosti. Kao dioničari, mi iz Porschea želimo u potpunosti podržati Rimac. Stoga smo upravo s Vladom razgovarali o mogućnostima za Hrvatsku kao državu u automobilskom sektoru. Podrška Vlade ključna je za uspješan razvoj. Zemlja sada ima priliku biti relevantna lokacija za automobilsku industriju na međunarodnoj razini“, naglasio je Meschke.

366a7743

Rimac je premijeru Plenkoviću i ministrima Vlade predstavio studiju na kojoj je radio dvije godine u kojoj se nalaze konkretne smjernice i sljedeći koraci za privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku.

"Vjerujemo da je autoindustrija iznimno važna i velika prilika za Hrvatsku i da Hrvatska ima potencijal napraviti nešto veliko. Želimo doprinijeti hrvatskoj ekonomiji i pomoći kako bismo autoindustriju privukli u Hrvatsku", rekao je Rimac.

U ovom trenutku još je prerano govoriti hoće li iz hrvatskih pogona izlaziti novi Porschei i Hyundaiji, no ova inicijativa Rimca i podrška hrvatske vlade zasigurno su uvjerile predstavnike dva velika imena svjetske autoindustrije da su im vrata za ulaganja širom otvorena. Sada se samo trebamo nadati da sve neće ostati na lijepim riječima i da će se hrvatska državna politika doista uhvatiti u koštac s pripremanjem terena za razvoj hrvatske autoindustrije, jer kao što je i sam Mate Rimac naglasio, ništa nam neće pasti s neba samo od sebe i potrebno je na tome ozbiljno raditi.

Rimac je očito uvjeren da bi Hrvatska uz malo truda mogla postati regionalni centar za razvoj i proizvodnju električnih automobila koji predstavljaju budućnost autoindustrije, no ne trebamo se veseliti prerano, jer su mnogi dobri projekti vezani uz strana ulaganja u prošlosti znali zapeti iz brojnih razloga poput lošeg planiranja i birokracije, a još treba vidjeti imaju li Plenković i članovi njegove vlade dovoljno političke volje da razvoj autoindustrije doista uvrste u strateški razvoj Hrvatske.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->