Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.06.2019. 13:59

MAlt 

CERN napušta Microsoftov softver

Microsoft je CERN-u poskupio mjesečnu ratu za licenciranje za više od 10 puta.

CERN napušta Microsoftov softver

Najveći istraživački centar na svijetu CERN više od 20 godina koristi Microsoftove proizvode s posebnim popustom unutar modela za akademske institucije. U ožujku ove godine, odnosno nakon isteka ugovora o licenciranju, Microsoft je opozvao akademski status CERN-u i ponudio mu novi ugovor prema kojem bi ga korištenje softvera iz Redmonda koštalo čak 10 puta više nego prije.

Kao odgovor na taj Microsoftov potez, CERN je odlučio napustiti Redmond i okrenuti se open-source softveru, a migraciju provodi kroz projekt pod nazivom MAlt, odnosno Microsoft Alternatives project.

U svojem blogu CERN piše da je cilj MAlta vratiti kontrolu korištenjem open source softvera te izbjeći ovisnost o komercijalnim vendorima i zadržati kontrolu nad podacima.

Taj višegodišnji projekt započet će malim pilot projektom ovog ljeta u koji će biti uključeni volonteri i IT odjel CERN-a, s ciljem da se svi zaposlenici presele na novi email servis, a nakon toga će slično napraviti sa Skype for business servisom.

CERN vjeruje da će i druge akademske institucije slijediti njegov primjer i u potpunosti izbaciti Microsoftov softver iz svojeg djelovanja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft CERN open source MAlt
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->