Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.10.2018. 14:28

Linux 

IBM kupio Red Hat za 34 milijarde dolara

Red Hatovi open source sustavi i servisi temeljeni na Linuxu trebali bi IBM-u omogućiti preobrazbu u cloud kompaniju.

IBM kupio Red Hat za 34 milijarde dolara

Internetom je kao bomba odjeknula vijest da je IBM krenuo u najveću i najvrjedniju akviziciju u svojoj povijesti, kupnjom tvrtke Red Hat koja nudi usluge i proizvode temeljene na Linux OS-u. IBM je za Red Hat spreman iskrcati čak 34 milijarde dolara, što će isplatiti većim dijelom u kešu.  

Red Hat vjeruje da open source predstavlja budućnost poslovnog (enterprise) IT-a i da je to IBM prepoznao. "Mi vjerujemo da će naše targetirano tržište 2021. godine vrijediti 73 milijarde dolara. Ako softver proždire svijet, a digitalna se transformacija provlači kroz sve industrije, open source je ključni sastojak", izjavio je predsjednik i CEO tvrtke Jim Whitehurst.

IBM vjeruje da će mu akvizicija Red Hata olakšati preobrazbu u cloud kompaniju, ili pojednostavljeno rečeno da će mu omogućiti izbijanje na prvo mjesto pružatelja cloud usluga ispred Microsofta, Googlea i Amazona.

Ovo je najbolji primjer koji nam govori da otvoreni kod ne znači da čim čujete riječ Linux morate pomisliti kako je to nešto što je za sve i za svakoga besplatno pa nema toliku vrijednost kao plaćeni softver. Istina je potpuno suprotna, jer poslovno tržište koje se temelji na open sourceu konstantno raste, u njemu se vrte sve veće količine novaca i uskoro bi moglo suvereno vladati svijetom. IBM to očito dobro zna kada je bio spreman platiti toliku lovu za Red Hat. 

Izvori: IT Biz Crunch, Red Hat

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam