Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.04.2017. 00:01

VIDI saznaje 

Hrvatska tvrtka danas na Bundeku testira stroj za kišu

Mikroklimatski stroj stvarati će kišne oblake i dovesti kišu na područje od samo 200 kvadratnih metara.

Hrvatska tvrtka danas na Bundeku testira stroj za kišu

Domaća tvrtka TecWeather d.o.o. iz Zagreba nastala je prošle godine kao spinoff znanstvenika IRB-a te se bavi takozvanom aktivnom klimatologijom. Umjesto da proučavaju značajke klima raznih dijelova svijeta i bave se njihovom klasifikacijom i rasprostranjenošću, znanstvenici i inženjeri TecWeathera pod vodstvom dr.sc Dinka Samodžija otkrili su ekskluzivno za VIDI kako razvijaju tehnologiju za stvaranje mikroklime.

To znači da je njihova namjera proizvesti metode i uređaje koji će stvarati kišu na malim i vrlo ograničenim područjima, pa bi se na primjer poljoprivrednicima usred sušnog razdoblja mogli stvoriti umjetni oblaci iz kojih će kiša padati samo na njihove njive.  

TecWeather je Vidijevim novinarima otkrio kako je najfascinantnije što su dr. Samodžija i njegov tim već proizveli funkcionalni prototip mikroklimatskog stroja koji je to u stanju (slika gore), a temelji se na tehnologiji pod nazivom "Cloud seeding", kojom se raspršivanjem supstanci u zraku stvaraju i mijenjaju padaline u oblacima.

Stroj pod nazivom TecWeather Mark II u zrak na visinu od 20 metara izbacuje supstance koje stvaraju male guste oblake koji se potom penju na veće visine. Tijekom tog uzdizanja, ovisno o udjelu TecWeatherovih čestica za kondenzaciju mijenjaju se mikrofizički procesi unutar njih, što zasad rezultira kratkotrajnom kišom, no u planu hrvatskih znanstvenika je da se na isti način prema potrebi stvara i snijeg. Na pitanje novinara Vidija može li njihov stroj stvarati oblake s tučom koji bi se jednog dana mogli koristiti kao klimatsko oružje, dr. Somodžija kaže da je to teoretski moguće, no u tom slučaju bi bilo učinkovitije njihove supstance ugrađivati u specijalne projektile.

Smanjeni testni model

Hrvatski stručnjaci ne žele otkriti pojedinosti o kemijskom sastavu i količinama supstanci koje koriste, no kako bi se tehnologija približila hrvatskim građanima, danas u 16:00 sati održat će prezentaciju TecWeather Mark II stroja na zagrebačkom Bundeku, gdje će demonstrirati stvaranje kiše na vrlo ograničenom području jezera na kojem će biti postavljena plutajuća platforma s prototipom stroja.

To znači da ćete ukoliko sve prođe u redu s obale jezera moći gledati kako kiša pada samo u njegovu sredinu. "Ukoliko nešto pođe po krivom, recimo zbog jakog vjetra, najgore što vam se može dogoditi je da oblak promaši sredinu jezera i malo pokisnete", izjavio je Samodži za časopis VIDI i poziva sve Zagrepčane na ovu nesvakidašnju prezentaciju.

Također navode ukoliko će kojim slučajem danas na Bundeku padati prirodna kiša, idući pokus će biti prebačen za subotu 31. lipnja 2017.

Dakako ovo je bila prvotravanjska sala. Ako se neko navukao bar je proveo suncano popodne na Bundeku. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam