Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.02.2019. 14:39

Digitalni računi 

HT predstavio EDI sustav za elektroničku razmjenu računa

Rješenje je razvijeno u suradnji s Combisom, vodećim regionalnim sistem integratorom.

HT predstavio EDI sustav za elektroničku razmjenu računa

Procjene govore da se u Hrvatskoj godišnje generira oko 170 milijuna računa, a na odrađivanje te količine računa potroši se i do 15 milijuna radnih sati. Samim time, digitalizacijom tog postupka doći će do znatnih ušteda, pa se pretpostavlja da bi se na razini države moglo uštedjeti preko milijarda kuna. U tom smjeru su razmišljali u Hrvatskom Telekomu koji sam godinama zbog velikog broja korisnika muku muči s izdavanjem papirnatih računa, pa su predstavili uslugu EDI koja omogućuje poslovnim korisnicima smanjenje papirnog poslovanja, značajne uštede te viši stupanj automatizacije i ubrzanja procesa izdavanja, slanja i primanja računa.

Bez e-računa nema javne nabave

Uvođenju ovakve usluge u prilog ide i legislativa, pa treba napomenuti da od 1. srpnja 2019. svi sudionici javne nabave bi će obvezni slati račune javnim naručiteljima u elektroničkom obliku. U tom smislu EDI je usluga koja će osigurati kontinuitet poslovanja, a u prvo vrijeme u fokusu će biti izdavanje računa, dok u konačnici dva korisnika EDI sustava mogu izmijeniti ukupno 65 vrsta dokumenata.

preuzmi

Integracija u postojeći ERP ili korištenje u Cloudu

Dva su načina za implementaciju ove usluge. EDI je zamišljen na način da se integrira s postojećim ERP rješenjem u tvrtkama, dok je drugi način za one koji nemaju poslovni sustav ili se radi o manjim tvrtkama korištenje dediciranog portala na ICT Marketplaceu Hrvatskog Telekoma gdje se mogu generirati računi. Način za ovjeru dokumenata je elektronski potpis, odnosno vlastiti digitalni certifikat. Uz velike uštede bez potreba za arhiviranjem, tiskanjem i slanjem poslovnih dokumenata kao i automatizacija obrade podataka, benefit je i u garanciji HT-a kao posrednika da su dokumenti, bilo da se radi o računima ili nekoj drugoj dokumentaciji isporučeni.

preuzmi (3)

Rješenje je razvijeno u suradnji s Combisom, vodećim regionalnim sistem integratorom. Cijena mjesečne naknade za korisnika je 39 kuna, pri čemu je cijena po dokumentu 1-2 kn, a postoji i flat rate ponuda za 300 kuna. Za sve zainteresirane korisnike održat će se 15.2. besplatna radionica za korisnike u 10 sati u prostorijama Hrvatskog Telekoma. Osim stručnjaka iz HT-a, na seminaru će govoriti i kolege iz RIF-a. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam