Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.11.2022. 15:00

VIDI.EDU 

FOI: Interdisciplinarnost za konkurentnost na tržištu rada

Perjanica IT ponude na Fakultetu organizacije i informatike je studijski program Informacijski i poslovni sustavi.

FOI: Interdisciplinarnost za konkurentnost na tržištu rada

U srcu baroknog Varaždina djeluje jedan od najznačajnijih hrvatskih fakulteta koji nudi IT smjerove na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Fakultet se među konkurentima uvijek isticao po interdisciplinarnom pristupu i aktualnosti studijskih programa. FOI na jedinstven način povezuje znanja iz područja informatike, ekonomije i poslovanja.

Cilj je da studenti budu dugoročno konkurentni na tržištu rada i da se mogu brzo prilagoditi razvoju tehnologije i novim trendovima u poslovanju, a to ih čini vrlo poželjnima i konkurentnima, što im jamči brzi napredak u karijeri i natprosječna primanja.

Studijski programi

FOI na preddiplomskoj razini ima dva studija u području IT-a. Studenti se mogu odlučiti za sveučilišni studij Informacijski i poslovni sustavi te stručni studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja.

Diplomska razina ima studij informatike s četiri usmjerenja: Informacijsko i programsko inženjerstvo (IPI), Organizacija poslovnih sustava (OPS), Baze podataka i baze znanja (BPBZ) i Informatika u obrazovanju (IO). Na poslijediplomskoj razini izvodimo Doktorski studij Informacijske znanosti, te još tri interdisciplinarna specijalistička studija: Upravljanje sigurnošću i revizijom informacijskih sustava, Menadžment poslovnih sustava i E-učenje u obrazovanju i poslovanju.

Uz to, preddiplomski i diplomski studij Ekonomike poduzetništva također kombinira ekonomska znanja s osnovnim informatičkim vještinama.

Kontinuirani rad na novim studijima

Svi, pa i onaj najviše prepoznatljiv studijski program na FOI-ju, Informacijski i poslovni sustavi, stalno se usavršava i revidira, kako bi ostao prilagođen aktualnim tehnologijama i trendovima. Studentima su od prošle akademske godine dostupni novi atraktivni moduli povezani s poslovima budućnosti: Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava.

Neke od tehnologija koje su u programima uključuju: strojno učenje, vizualizaciju podataka, robotiku, Internet stvari, računalne igre i sustave za industriju 4.0.

foi promo 2

Na poslijediplomskoj razini novi je studijski program E-učenje u obrazovanju i poslovanju. Osmišljen je kao rezultat interdisciplinarnog istraživanja i praktične primjene znanja potrebnih specijalistima za istraživanje, planiranje, uvođenje, primjenu, savjetovanje i analizu primjene IKT-a (informacijsko-komunikacijske tehnologije) u različitim oblicima obrazovanja, odnosno e-učenju. Studij se izvodi u mješovitom obliku (klasičan način nastave, licem u lice, i e-učenje, odnosno online) kako bi se na najpogodniji način prikazale i iskoristile mogućnosti e-učenja.

Suradnje s gospodarstvom

FOI je rano krenuo s konkretnim suradnjama s jakim hrvatskim IT tvrtkama. U sustavu obvezne stručne prakse FOI ima bazu od gotovo 700 tvrtki iz cijele hrvatske, što često znači direktno zaposlenje po završetku studija za više od 90% sa svih studijskih programa.

Obzirom na brzinu razvoja tehnologije i svega što nosi digitalna transformacija, informatičari su najtraženija ‘radna snaga’, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu rada. To im omogućava brzorastuću karijeru, a s time i natprosječna primanja. Prema podacima koje FOI prikuplja od svojih bivših studenata, plaće informatičara i ostalih djelatnika u IT-u na samom početku radnog odnosa dosežu i do 10 tisuća kuna (cca 1350 eura) neto mjesečno, što kroz nekoliko godina znači daleko natprosječna primanja u Hrvatskoj.

Surađujemo s tvrtkama i u primjeni WBL modela učenja, odnosno work based learninga. U tome smo zasigurno jedan od najjačih fakulteta u Hrvatskoj. Studente direktno kroz nastavu povezujemo s poslodavcima koji im predstave stvarni problemski zadatak za koji će studenti ponuditi svoja rješenja.

Povezanost s drugim fakultetima

FOI ima preko 25 različitih bilateralnih sporazuma za razmjenu studenata s europskim i američkim sveučilištima. To su prestižna sveučilišta i visoke tehničke škole koje imaju vrlo slične studijske programe našima. Surađujemo s mnogima iz Francuske, SAD-a, Grčke, Austrije, Tajvana, Portugala, Slovačke, Turske, Njemačke i dr. Godišnje ostvarimo oko 30 dolaznih i još toliko odlaznih mobilnosti, kako studenata, tako i nastavnika te stručnih službi.

Vezani sadržaji
Ključne riječi VIDI.edu FOI Varaždin
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->