Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.11.2022. 14:34

VIDI.EDU 

FERIT: Aktualni programi računarstva po mjeri studenta

Osječki FERIT nudi studije elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini.

FERIT: Aktualni programi računarstva po mjeri studenta

FERIT je među najznačajnijim tehnološkim fakultetima u Hrvatskoj, a budući da se nalazi u Osijeku dijelom je velikog rasta IT sektora u Slavoniji u zadnjih 10 godina. Osim lokalnih tvrtki koje su započele svoj razvoj u gradu na Dravi, brojne velike hrvatske tvrtke otvaraju urede u Osijeku baš zbog pristupa stručnom kadru koji dolazi iz FERIT-a.

2

Fakultet je regionalni lider kada su u pitanju studijski programi u području elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

4

„Ono po čemu se ističemo jesu naši studijski programi koji su uvijek aktualni i usklađeni s potrebama tržišta rada, što našim studentima omogućuje jednostavno pronalaženje posla“, o specifičnosti studiranja na FERIT-u rekao nam je izv. prof. dr. sc. Danijel Topić, prodekan za nastavu i studente.

7

Studijski smjerovi

Osječki FERIT u području IT-a ima studijske programe na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Što se tiče preddiplomske razine, nude se sveučilišni studij Računarstva te stručni studij Računarstva, a od akademske godine 2022./2023. na preddiplomskom studiju Elektrotehnike i informacijske tehnologije studenti mogu odabrati smjer Informacijske i komunikacijske tehnologije.

Komparativna prednost studiranja na FERIT-u

Duga tradicija, moderni pristup i povezanost s realnim potrebama IT tržišta rada neke su od prednosti kod odabira ovog fakulteta. Studijski programi su uvijek aktualni i studentima omogućuju stjecanje kompetencija koje će ih pripremiti za tržište rada. Nastavni kadar na FERIT-u čine vodeći stručnjaci u svojim područjima, a prisutna je i jaka suradnja s gospodarstvom.

5

„Još jedna od prednosti FERIT-a je svakako činjenica da se nalazi u Osijeku koji je grad po mjeri studenta te je ujedno i lokacija u kojoj IT sektor kontinuirano raste, što rezultira potražnjom za FERIT-ovim inženjerima“, istaknuo je prodekan Topić.

Programi na FERIT-u redovito se usklađuju s tržištem rada. U ožujku ove godine uspješno su realizirana tri HKO projekta kroz koje je fakultet unaprijedio studijske programe u područjima elektrotehnike, informacijskih tehnologija i računarstva.

BMF-34

Izvan HKO projekata, FERIT redovito prati situaciju na tržištu rada te postoji komunikacija s partnerima iz gospodarstva. Nastavnici redovito pohađaju međunarodne konferencije i rade na znanstveno-istraživačkim projektima, što im omogućuje da studentima prenose najaktualnija znanja.

Izmjene programa

Od akademske godine 2020./2021. FERIT provodi izmijenjeni preddiplomski sveučilišni studij Računarstvo. Studij je podijeljen na dva izborna bloka: Programsko inženjerstvo i Računalno inženjerstvo. Od ove akademske godine događaju se nove promjene, pa su izmijenjeni i unaprijeđeni sljedeći studijski programi:

-          preddiplomski sveučilišni studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija koji se od upisa dijeli na dva smjera: Elektrotehnika te Informacijske i komunikacijske tehnologije.

-          diplomski sveučilišni studij Elektrotehnika koji sada nudi tri smjera: Komunikacije i informatika, Elektroenergetika te Automatizacija industrijskih sustava.

-          diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije, koji je „osvježen“ nakon prvih pet godina izvođenja.

U tijeku su izmjene na diplomskom sveučilišnom studiju Računarstva koje će biti aktualne od sljedeće akademske godine.

Suradnja s gospodarstvom

FERIT u svojoj tradiciji ima snažnu suradnju s gospodarstvom i na unaprjeđenju toga se konstantno radi. Ta se suradnja ostvaruje kroz znanstvene i stručne projekte, gostujuća predavanja i stručne prakse. FERIT ima i portal Stup koji povezuje studente i poslodavce, pa se na njemu mogu oglasiti programi studentskih praksi, ali i natječaji za stipendije te oglasi za posao. Studenti preko portala mogu direktno komunicirati s tvrtkama. Kako teče ta suradnja dodatno nam je pojasnio prodekan Topić: „Trenutno imamo preko 400 partnerskih tvrtki koje su registrirane na portalu Stup. Svake godine prilikom obilježavanja Dana fakulteta partnerske tvrtke nagrađuju naše najbolje studente. Također, održavamo Dan otvorenih vrata i dan karijera (DOVIK) na kojem je posljednje godine održavanja sudjelovalo preko 50 tvrtki.“

3

Uz povezanost s realnim sektorom, FERIT ima i aktivnu suradnju s preko 75 inozemnih znanstvenih institucija u području elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Suradnja se ostvaruje kroz zajedničke međunarodne projekte, mobilnost te znanstveno-istraživački rad.

„Što se tiče zaposlenja, velik dio naših studenata pronađe posao već za vrijeme studija, tako da nemaju problema s pronalaskom posla“, istaknuo je za kraj prodekan za nastavu i studente.

BMF-7

Partnerske stipendije

Na sve studijske programe upisuju se samo redoviti studenti, što znači da je školarina besplatna ukoliko studenti redovito izvršavaju svoje obveze. Što se tiče stipendiranja, velik broj partnerskih tvrtki nudi stipendije studentima. Natječaji za stipendije objavljuju se preko portala Stup, tako da studenti izravno dobivaju informacije. Ove godine, Grad Osijek u suradnji s tvrtkama dodjeljuje Gradsko-poduzetničku stipendiju „Najbolje za najbolje“ kojom stipendira studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Za navedenu stipendiju mogu konkurirati svi studenti FERIT-a koji su u akademskoj godini 2022./2023. prvi puta upisali prvu godinu preddiplomskog studija.

Vezani sadržaji
Ključne riječi VIDI.edu FERIT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->