Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.11.2022. 14:21

VIDI.EDU 

ASPIRA: Praksa za studente programskog inženjerstva

ASPIRA nudi preddiplomski studij Računarstva sa specifičnim pristupom konkretne primjene IT tehnologije u područjima turizma, gastronomije i sporta.

ASPIRA: Praksa za studente programskog inženjerstva

Visoka škola ASPIRA u Zagrebu i Splitu nudi preddiplomski studij, smjer Programsko inženjerstvo. Tijekom studija studenti rade na projektima, programira se od prvog dana, a omogućeno je i besplatno stjecanje IT certifikata. Uz to, na Programskom inženjerstvu postoji razvijeni sustav stručne prakse. Univ. spec. oec., v. pred. i dekan ASPIRE Alen Jerkunica iznio je argumente zašto bi budući studenti trebali odabrati upravo ASPIRU za svoj put prema IT karijeri.

„Odabir fakulteta je jedna od najvažnijih odluka u životima ljudi i zbog toga je izuzetna odgovornost na školi da studentima osigura sva potrebna znanja, izgradi vještine i pripremi ih na najbolji način za sudjelovanje na poslovnom tržištu 21. stoljeća.

Misija visoke škole ASPIRA je kreirati transformativno edukacijsko iskustvo kroz primjenu najbolje svjetske prakse i suradnju s vodećim stručnjacima.

1Terenska nastava u IT tvrtkama

Dakle, važno je naglasiti da ASPIRA i u ovom studiju daje važnost, osim samoj struci, i izgradnji osobnih karakteristika svakog studenta, koji su se pokazali kao važni razlikovni čimbenici (diferencijatori) i u njezinim ostalim studijima, a to su: naglasak na praktičnom radu, iskustvu u stvarnom radnom okruženju, poduzetničkom duhu, sklonosti timskom radu, razvijenim komunikacijskim vještinama, orijentaciji na rješavanju problema.

Imamo visokokvalificirane nastavnike u učionici koji rade sa studentima u malim grupama. To čini nevjerojatnu razliku. Nasuprot većini učilišta, uvijek radimo u malim grupama što iznimno utječe na kvalitetu nastave“, izjavio je dekan Jerkunica.

Prednosti nad konkurentnim studijima

Primjenjivost IT vještina je jedna od ključnih prednosti ASPIRINIH studenata. Visoka škola omogućila je kroz poslovne partnere s kojima se surađuje na ostalim studijima povezivanje primjene IT tehnologije s područjima turizma, gastronomije i sporta. Takva suradnja odvija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

3 Male grupe studenata

„Uvjereni smo kako time naši studenti stječu vještine koje mogu primijeniti u ovim lukrativnim industrijama“, istaknuo je dekan ASPIRE te napomenuo kako ASPIRA među svojim strateškim ciljevima ima kontinuirano poboljšanje i revidiranje postojećih studijskih programa. To se ostvaruje na temelju pokazatelja kvalitete, kretanjima na tržištu radne snage, kao i uvođenjem novih studijskih programa prema potrebama tržišta. Inicijative za promjenama i doradama dolaze od nastavnika Visoke škole te Gospodarskog vijeća, kojemu su takve prilagodbe programa prema potrebama tržišta među prioritetima.

Uskoro i diplomski studij

U ASPIRI imaju velike planove za svoj IT studij. U planu je otvaranje diplomskog studija Računarstva, smjer Programsko inženjerstvo, što će omogućiti studentima daljnje usavršavanje u struci.

Osim iznimne povezanosti s domaćim i međunarodnim tehnološkim tvrtkama te s kompanijama iz područja drugih studija na ASPIRI kao što su turizam, gastronomija i sportski menadžment, ASPIRA ima razvijenu suradnju sa stranim obrazovnim institucijama:

„Članica smo udruženja EURASHE koje u Europskoj komisiji zastupa stručno visoko školstvo (oko 1.600 institucija). Škola i njezini nastavnici učestvuju u najznačajnijim projektima financiranima od strane Europske komisije u području unapređenja stručnog visokog školstva, kao što su HAPHEE, ACCESS, BUILDPHE i PRODIMOD.

Primjerice, PRODIMOD je najnoviji projekt suradnje u području BPM (engl. Business Process Management) i omogućit će ustanovi razvoj programske podrške za projektno orijentiranu nastavu“, objasnio je dekan Jerkunica.

Par koraka do posla

U Hrvatskoj i Europi postoji velika glad za IT stručnjacima, pa diplomanti s ASPIRE nisu iznimka na tržištu. Ključna razlika u odnosu na kandidate s nekih drugih studija je u profilu diplomanata, koji je uz usvojeni stručni dio obogaćen i osobnim karakteristikama kao što su timski pristup, komunikativnost i kreativnost, te uvid u multidisciplinarni pristup i primjenu IT znanja na konkretnim primjerima.

2 Praksa u IT tvrtakama

ACCESS projekt

Visoka škola ASPIRA je privatna obrazovna institucija s 25 godina tradicije na hrvatskom tržištu. Što se tiče školarina, nema jedinstvenog odgovora na pitanje koliko stoji studiranje na Računarstvu.

„ASPIRA će iz bogatog niza mogućnosti naći opciju koja odgovara željama i financijskim mogućnostima studenta. ASPIRA je bila dio projekta ACCESS koji je imao naglasak na Socijalnoj dimenziji studiranja. U potpunosti vjerujemo u taj pristup studija za sve! Pobornici smo tog pristupa! Javite se! Očekujemo vas!“

Zašto studirati na ASPIRI?

- Fokus na balansu između „hard“ i „soft skills“

- Visok stupanj zaposlenosti nakon diplome

- Programiranje od prvog dana

- Rad na projektima od prve godine studija

- Studenti dobivaju specijalizirano računalo za razvoj IoT aplikacija

- Besplatno IT certificiranje

- Naglasak na stručnu praksu

- Poduzetničke radionice

- Rad na najsuvremenijoj tehničkoj opremi

Kontinuirano poboljšavanje programa

Visoka škola ASPIRA je od početka postavila jasne strateške ciljeve. Među njima se ističu kontinuirano poboljšanje te revidiranje postojećih studijskih programa na temelju pokazatelja kvalitete i sukladno potrebama tržišta.

Vrlo bitna stavka je rad na povećanju postignuća studenata na studijskim programima u pogledu uspješnosti studiranja. U razvoju Visoke škole sudjeluju predstavnici gospodarstva i tržišta rada.

Osim na studijskim programima, radi se na unapređenju znanstveno-stručne izdavačke djelatnosti te na sudjelovanju u međunarodnim projektima i razvijanju multikulturalnog okruženja.

Ustanovljen je sustav upravljanja kvalitetom i predano se radi na razvoju materijalnih, ljudskih i financijskih resursa za što kvalitetnije edukacijske aktivnosti. Osim studijskim programima, Visoka škola ASPIRA posvećena je i razvoju programa cjeloživotnog učenja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi VIDI.edu Aspira
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->