Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.11.2022. 13:46

VIDI.EDU 

KONČAR-DIGITAL: Spoj mladosti, znanja i iskustva

Želja za znanjem je temelj uspjeha, kažu mladi stručnjaci KONČAR-Digitala, najmlađe članice Grupe KONČAR.

KONČAR-DIGITAL: Spoj mladosti, znanja i iskustva

Tvrtka KONČAR-Digital, najmlađa članica Grupe KONČAR, razvija suvremena rješenja za digitalno upravljanje naprednim energetskim mrežama, kritičnom infrastrukturom i pametnim gradovima.

Rješenja su plod znanja prikupljenog kroz sudjelovanje u međunarodnim istraživačkim projektima te višegodišnjeg iskustva u razvoju i implementaciji digitalnih rješenja za upravljanje energetskim sustavima, kao i kritičnom i urbanom infrastrukturom.

Posebno se ističu SCADA sustavi PROZA za upravljanje u realnom vremenu sustavima kritične infrastrukture (npr. trafostanice, podatkovni centri, sustavi za vodoopskrbu i odvodnju, mjerno-redukcijske stanice, elektrovučne podstanice i drugo).

Jednako su važni sustavi za industrijski Internet stvari (IIoT) razvijeni na softverskoj platformi Končar MARS za napredna mjerenja i digitalizaciju gradske infrastrukture i usluga.

Provjerili smo na čemu trenutno rade i kako se u svom radnom okruženju snalaze mladi stručnjaci KONČAR-Digitala.

S FER-a u KONČAR

Ivan

 

Ivan je razvojni inženjer u Odjelu za razvoj softverskih rješenja u realnom vremenu. Prošle godine diplomirao je Računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

„Odluku da želim studirati računarstvo na FER-u donio sam jako rano. Razlog je bio novinski članak koji je opisivao očekivane trendove i kako se u budućnosti očekuje konstantan rast u segmentu IT industrije. Vrijeme je pokazalo da nisu pogriješili.

U KONČAR sam prvi put došao na ljetnu studentsku praksu. Privuklo me to što se bave elektroenergetikom u kombinaciji sa sustavima za rad u realnom vremenu. Svidjelo mi se i to što rade s Pythonom. Rješenja na kojima smo tijekom prakse radili simulacije, koristila su se na stvarnim uređajima i postrojenjima. Nakon odslušanih predavanja vratio sam se u KONČAR raditi kao student i kasnije kao pripravnik. Svoj prvi ugovor o radu potpisao sam isti dan kad sam diplomirao.

Trenutno radim na novom komunikacijskom protokolu za povećanu razinu sigurnosti digitalnih komunikacija i upravljanja u elektroenergetskim sustavima. Posao mi je istovremeno veliki izazov i veseli me jer je novi protokol ključan za jako značajan projekt koji je u pripremi za velikog korisnika u inozemstvu.

To je i tema poslijediplomskog sveučilišnog stručnog studija kojeg pohađam na FER-u. Za dodatno školovanje u području informacijske sigurnosti odlučio sam se zbog sve većeg značaja tog područja. Za kritičnu infrastrukturu i industriju je informacijska sigurnost posebno važna zbog sve većeg korištenja interneta stvari (IoT) i digitalizacije kritične infrastrukture koja može biti izložena kibernetičkim napadima (Stuxnet, napadi na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, napadi na plinovode i naftovode).“ 

Razvoj Končar MARS IoT softverske platforme

Dominik je softverski inženjer u Odjelu razvoja IoT softverskih produkata. Studira računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

„Odmalena volim programirati, pa sam se odlučio za stručni studij računarstva. Ovaj studij sam odabrao zbog usmjerenosti na laboratorijske vježbe i čitanje koda. Volim programirati zato jer svaki dan rješavam nove izazove. Od programskih jezika najviše koristim C#, JavaScript, Rust i Dart, a kao programske alate koristim HTML, CSS i SQL.

Prva iskustva s KONČAROM imao sam na praksi u srednjoj školi, pa sam im se ponovo javio kasnije nakon što sam postao student. Krajem prošle godine počeo sam ovdje raditi puno radno vrijeme. Uz to, paralelno studiram računarstvo kako bih dodatno povećao svoje znanje.

U KONČARU radim na razvoju IoT softverske platforme Končar MARS za digitalizaciju upravljanja pametnim gradovima te za napredna mjerenja i nadzor kritične infrastrukture. Platforma omogućava automatsko prikupljanje i validaciju podataka, nadzor, održavanje i upravljanje složenim sustavima te naprednu analizu i izvještavanje.

Moj fokus je na razvoju i implementaciji korisničkog sučelja koje prilagođavamo specifičnim situacijama i potrebama pojedinog korisnika. Prije toga radio sam na mobilnoj aplikaciji za očitavanje vodomjera, te razvoju API programskog sučelja za razmjenu podataka između različitih tvrtki koje se bave upravljanjem energetskim zajednicama. Jako je lijepo vidjeti nekog da koristi to što si ti napravio. Na poslu je atmosfera jako dobra, kolege su super, sve radimo timski i stalno surađujemo.“

Međunarodni projekt za napredne energetske mreže

Donata

 

Donata je inženjer istraživač u Odjelu istraživanja i razvoja. Ove godine diplomirala je Primijenjenu matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

„Odlučila sam se za studiranje primijenjene matematike jer sam željela učiti gdje se sve upotrebljavaju matematički modeli. Numeričke analize i znanstveno računanje dodatno su me zainteresirali za programiranje, pa sam tijekom studija završila tečajeve za Java programiranje i strojno učenje. Programski jezik smatram alatom koji pomaže raspisati ono što si zamislio. U budućnosti se planiram dodatno školovati i razvijati, posebno u području podatkovnih znanosti.

KONČARU sam se pridružila kao student, a privukao me upravo oglas u kojem su se tražile inženjerske vještine i želja za učenjem. Prilagodljivo radno vrijeme mi je omogućilo da uz posao pripremim i svoj diplomski ispit.

Trenutno radim na međunarodnom EU projektu BEYOND gdje se bavim kategorizacijom industrijskih potrošača prema njihovoj potrošnji električne energije. Moja analiza će pomoći u stvaranju modela za upravljanje potražnjom u naprednim energetskim mrežama, a konačni cilj je daljnji razvoj tržišta električne energije. Sviđa mi se sloboda koju imam u razvijanju rješenja, podržavajuća okolina te super ekipa!“ 

Brzo napredovanje uz rad na SCADA sustavu

Miro slika profil

 

Miro je voditelj Odjela razvoja rješenja u realnom vremenu. Diplomirao je Računarstvo i matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, te doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Prošle godine je završio e-MBA studij na visokom učilištu Algebra u Zagrebu.

„Matematika mi leži, pa sam se odlučio studirati na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Za računarstvo i informatiku sam se odlučio jer sam volio programiranje, a u isto vrijeme je to područje otvaralo najviše mogućnosti za daljnji razvoj karijere.

Nakon diplomskog studija, došao sam po preporuci u KONČAR. Ponudili su mi posao nakon što sam dobro riješio zadatak implementacije protokola WebSocket. Moja prva radna iskustva su bila razvoj grafičke aplikacije za vizualizaciju podataka iz SCADA sustava, te rad na softverskom kontroleru kroz koji je moguće dodati posebno prilagođene aplikacije za dodatnu obradu podataka u SCADA sustavu.

Nakon dvije godine rada na razvoju softvera dobio sam priliku postati rukovoditelj, iako sam tad bio najmlađi član tima.

U isto vrijeme upisao sam poslijediplomski doktorski studij na FER-u. Doktorirao sam na temu primjene tehnologija proširene i miješane stvarnosti. Rezultat mog istraživanja i timskog rada u KONČARU je sustav RTGo za održavanje postrojenja elektroenergetskoga sustava. Sustav smo razvili kao digitalno rješenje koje uključuje web sučelje, mobilnu aplikaciju i proširenu stvarnost, te je primijenjen na vjetroelektrani Pometeno brdo. Sustav smo kasnije proširili korištenjem tehnologije HoloLens i virtualnih 3D modela.

Kako bih dodatno usavršio menadžerske vještine i još bolje vodio tim, završio sam i MBA studij na Algebri. Za uspješan rad tima i razvoj suvremenih digitalnih rješenja jako je važna otvorena i prijateljska atmosfera u timu te dobitna kombinacija mladosti, znanja i iskustva.

Za uspjeh u poslu najvažniji su želja za učenjem, spremnost za timski rad i inicijativa da se napravi što je potrebno, a ponekad i korak više“, zaključuje Miro.

Vezani sadržaji
Ključne riječi VIDI.edu KONČAR-DIGITAL
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->