Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.11.2022. 14:11

VIDI.EDU 

FER: Budući inženjeri na meti 500 top IT kompanija

Fakultet i znanstveno-istraživačka ustanova privlači najuspješnije maturante iz STEM predmeta, ima brojne atraktivne studijske programe u području elektrotehnike, informacijske tehnologije i računarstva.

FER: Budući inženjeri na meti 500 top IT kompanija

FER je godinama na vrhu liste najpoželjnijih domaćih fakulteta. Djeluje u tehničkom području koje se brzo mijenja i gdje je sposobnost prilagodbe ključna za sve inženjere. Kako bi studenti bili prilagodljivi te se s lakoćom uhvatili u koštac s novim tehnologijama i problemima, moraju imati dobru osnovu – dobro bazično znanje iz matematike, fizike, elektrotehnike, informacijske tehnologije te računarstva. Dodatno, studijski programi FER-a prepoznaju važnost paradigme projektno i problemski orijentiranog učenja kroz poticanje studenata na rješavanje stvarnih problema.

Uz tu veliku komparativnu prednost treba istaknuti i objektivne pokazatelje izvrsnosti. FER je vodeća hrvatska istraživačka i obrazovna institucija u područjima elektrotehnike, IKT-a i računarstva. To su prepoznali ponajbolji hrvatski maturanti i 500 brucoša (kvota je 650) koji spadaju među 1000 maturanata s najboljim rezultatima iz matematike više razine i/ili fizike. To svjedoči o jačini branda iza kojeg stoje atraktivni studijski programi i snažna suradnja s gospodarstvom. 

Studijski programi na FER-u 

Fakultet elektrotehnike i računarstva nudi preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studijske programe. Na preddiplomskoj razini FER je organiziran kroz dva trogodišnja studijska programa: Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, pri čemu je prva godina zajednička.

Na diplomskom studiju postoje tri studijska programa u trajanju od dvije godine. Radi se o Elektrotehnici i informacijskoj tehnologiji, Informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji i Računarstvu. Upisna kvota za diplomski studij je 600 studenata pri čemu studij završava oko 550 studenata godišnje.

115 - _DSC2130

Navedeni studijski programi podijeljeni su u 14 osuvremenjenih profila na sljedeći način: Elektrotehnika i informacijska tehnologija (s profilima Audiotehnologije i elektroakustika, Elektroenergetika, Elektroničko i računalno inženjerstvo, Elektronika te Elektrostrojarstvo i automatizacija), Informacijska i komunikacijska tehnologija (s profilima Automatika i robotika, Informacijsko i komunikacijsko inženjerstvo, Komunikacijske i svemirske tehnologije) te Računarstvo (s profilima Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi, Računalno inženjerstvo, Računalno modeliranje u inženjerstvu, Računarska znanost, Znanost o mrežama te Znanost o podatcima).

Svi profili prilagođeni su zahtjevima na tržištu rada, i to ne samo onima koje tržište zahtijeva u ovome trenutku. Na fakultetu se izvode kolegiji koji su odlična podloga za novonastala zanimanja. Neki od primjera su Strojno učenje, Umjetna inteligencija, Upravljanje rizikom, Bioinformatika, Raspodijeljene glavne knjige i kriptovalute. Vlada veliko zanimanje i za Uvod u svemirske tehnologije te Financijsku matematiku.

Svi novi studijski programi FER-a izuzetno su atraktivni. Treba reći da su i fleksibilni, što znači da studenti, bez obzira na temeljno usmjerenje profila, mogu kao izborne predmete upisati različite kolegije koji ih zanimaju, među kojima su i već spomenuti kolegiji. 

Jaki partneri 

Osim standardnih studijskih programa, FER ima i nekoliko poslijediplomskih specijalističkih studija koji su razvijeni u suradnji s gospodarstvom. Noviji su primjerice „Informacijska sigurnost“ i „Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju – INSURTECH“. Ovi studiji omogućuju stručnjacima iz privrede daljnji razvoj te stjecanje specifičnih znanja potrebnih za svladavanje novih izazova u njihovim područjima.

Zgrada FER logo

Fakultet ima izvrsne odnose s vodećim domaćim i međunarodnim kompanijama i trenutačno se provodi oko 240 visoko konkurentnih i visokotehnoloških projekata. Studenti se aktivno potiču na sudjelovanje. Jednostavno se moguće uključiti u projekte koji se bave autonomnim sustavima, mobilnom robotikom, bespilotnim letjelicama, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom, izradom svemirskog satelita, projektiranjem i modeliranjem poluvodičkih tehnologija, biomedicinskim inženjeringom, sustavima obnovljivih izvora energije ili računarstvom visokih performansi. Pored toga, studentima je na raspolaganju i niz kolegija izvan strukture studija, tzv. kolegiji-vještine, putem kojih stječu dodatna praktična znanja.

Bivši studenti FER-a visoko su cijenjeni profesionalci koje vodeće međunarodne kompanije zapošljavaju širom svijeta. U ovom trenutku, putem Centra karijera FER-a više od 500 partnerskih kompanija traži svoje buduće zaposlenike među FER-ovkama i FER-ovcima.  Preko Centra karijera FER njeguje blisku suradnju s cijelim rasponom poduzeća – od većih poput Ericssona Nikole Tesle, Infobipa i Rimac Grupe pa sve do startupa poput Gideon Brothersa, Memgrapha i Photomatha. U programu stručnih praksi Centar karijera surađuje s gotovo 400 poduzeća, a samo ove godine 154 poduzeća objavila su 433 različite pozicije za obavljanje praksi. 

Suradnja s drugim fakultetima 

Studenti FER-a osim pristupa atraktivnim znanstvenim projektima i praksama u vodećim IT tvrtkama imaju priliku sudjelovati u programima mobilnosti. Mogu se odlučiti za studijski boravak ili stručne prakse u okviru programa Erasmus+, Erasmus Mundus ili Swiss mobility, dvojni studiji, združeni studiji kao i mobilnosti temeljem različitih bilateralnih sporazuma FER-a ili Sveučilišta s partnerskim institucijama diljem svijeta.

Najpopularniji program je Erasmus+, gdje FER ima partnerski ugovor s preko 60 institucija iz gotovo 20 zemalja. Vezano uz studentsku mobilnost, FER bilježi kontinuirani rast odlazne i dolazne mobilnosti, a u ovoj akademskoj godini taj broj značajno prelazi 200 studenata (ukupno odlazni i dolazni studenti). Što se tiče studenata s FER-a, njima su tradicionalno najzanimljivije institucije iz susjednih zemalja kao što su Austrija, Italija, Njemačka i nešto udaljenija Španjolska. Neki odlaze i u Švedsku, Poljsku i Belgiju. U drugom smjeru na FER stižu studenti iz Španjolske, Francuske, Portugala i Poljske. 

Generatori novih ideja 

FER je institucija koja tržištu rada desetljećima osigurava vrhunske inženjere i znanstvenike koji se mogu uhvatiti u koštac s najzahtjevnijim znanstvenim, tehnološkim i poslovnim izazovima modernoga doba te imaju ulogu generatora novih istraživačkih ideja, spoznaja i inovacija. Na FER-u godišnje diplomira oko 550 mladih stručnjaka. No, da ih je i tri puta više, ne bi bilo dovoljno da se u cijelosti namire potrebe tržišta rada s obzirom na činjenicu da hrvatsko, europsko i međunarodno tržište vapi za inženjerima i profilima stručnjaka kakvi stasaju na FER-u. Poslodavci se trude osigurati svoje buduće zaposlenike među studentima FER-a i puno prije njihove diplome. 

080 - DSC_6048

Uskoro Dizajn i razvoj videoigara 

“Prošle akademske godine FER je pokrenuo studijske programe na engleskom jeziku, a uskoro kreću i tri nova diplomska studijska programa razvijena u suradnji s ostalim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, zahvajujući čemu će studentima biti na raspolaganju sasvim nova, mulitidisciplinarna znanja i vještine. S Akademijom dramskih umjetnosti FER razvija diplomski studijski program „Dizajn i razvoj videoigara“ za kojim na tržištu postoji neupitna potreba. S Filozofskim fakultetom FER je pripremio sveučilišni diplomski program koji će se baviti primijenjenom kognitivnom znanosti. Posebno nas veseli novi diplomski studijski program „Biomedicinsko inženjerstvo“ koji smo razvili u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Medicinskim fakultetom. Svi navedeni programi nastali su u suradnji s dionicima iz gospodarstva i izuzetno su atraktivni za nove generacije mladih stručnjaka.”- najavila nam je prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić.

Vezani sadržaji
Ključne riječi FER VIDI.edu
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->