Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.08.2022. 16:08

RIT Croatia 

Dizajn novih medija

RIT Croatia uz novi studij, koji poput njihovih drugih studija omogućuje hrvatsku i američku diplomu, slavi 25 godina u Hrvatskoj.

Dizajn novih medija

Kreativnost i estetika, uz developerske vještine, čine okosnicu novog multidisciplinarnog studija Dizajn novih medija. RIT Croatia ove godine slavi 25 godina i najstarija je privatna visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj s kampusima u Zagrebu i Dubrovniku.

VIDI NATIVE AD

Studenti koji se odluče za studiranje na RIT Croatia stječu američku i hrvatsku diplomu, budući da je hrvatski kampus dio američkog sveučilišta. Ne samo da polaznici dobivaju i američku diplomu, već dio studija mogu provesti na RIT-ovim kampusima u SAD-u i Dubaiju (UAE).

Novi studij za obljetnicu

Kako je u fokusu studiranja na RIT Croatia priprema za tržište rada, velik dio studijskog programa oslanja se na projekte i suradnju s industrijom te iskustveno učenje kroz pomno osmišljen i opsežan program stručnih praksi. Studente se uči da razmišljaju kritički i analitički, a na RIT Croatia se ponose da su  institucija usmjerena na studente,  s  individualiziranim pristupom svakom studentu koji kreće od upisa, prakse i mentoriranja te do pripreme u pronalasku posla.

Ante Poljičak

U sklopu takvog pristupa, za 25. godišnjicu je predstavljen novi multidisciplinarni studij Dizajn novih medija. Ovaj studij studente priprema za poslove budućnosti u industriji digitalnih medija. Studijski program približio nam je voditelj studija dr. sc. Ante Poljičak:

„Studij kombinira ključna znanja i vještine iz područja dizajna, komunikacija, tehnologije, računarstva i umjetnosti i priprema studente za zanimanja kao što su dizajner digitalnih proizvoda, UI/UX dizajner, dizajner aplikacija, dizajner pokretne grafike i mnoga druga. U suštini, naši studenti znat će kako oblikovati i dizajnirati informacije i sadržaj koji na digitalnim medijima konzumiraju milijuni ljudi na dnevnoj bazi.“

Dvije diplome i multidisciplinarnost

Kao i kod ostalih studija na RIT Croatia, uz završeni Dizajn novih medija studenti stječu visokokvalitetno američko obrazovanje te američku i hrvatsku diplomu. Studij je direktan odgovor na intenzivnu digitalizaciju života.

„Prednosti studija uključuju i multidisciplinarnost obrazovanja (u ovom slučaju iz danas ključnog STEAM područja). Živimo u izrazito dinamičnom, turbulentnom svijetu kojeg obilježavaju sve češće i sve razornije promjene. Multidisciplinarno obrazovanje omogućuje širinu ključnih znanja iz više područja i time je pravi odgovor na sve kompleksnije izazove s kojima se suočavamo. Novi mediji zahtijevaju kreativnost i estetiku koje program pokriva kroz predmete umjetnosti i dizajna, ali i developerske vještine koje studenti stječu kroz programerske predmete. Ovakav pristup stvara stručnjake koji su u stanju oblikovati informaciju koju žele prenijeti korisniku, ali i implementirati tu informaciju u postojeće i neke buduće medije“, pojasnio je prof. Poljičak.

Čak dvije trećine studija odvijat će se kroz laboratorijske vježbe, projekte i suradnju s industrijom, te s fokusom na program obvezne stručne prakse. Radi se o četverogodišnjem studiju s predmetima iz područja novih medija, dizajna, umjetnosti i računarstva, ali i s humanističkim predmetima.

„Studij uključuje stjecanje ključnih specijalističkih znanja poput 2D i 4D dizajna, 3D modeliranja, animacije i pokretne grafike, dizajna korisničkog sučelja (UI) te dizajna korisničkog iskustva (UX), informacijskog dizajna, osnova crtanja i dizajna, te programiranja. Nadalje, ne manje važno, studenti će razvijati iznimno važne meke vještine poput kritičkog i analitičkog razmišljanja, fleksibilnosti, kreativnog razmišljanja, učinkovitog komuniciranja, rada u timu, itd. Te će vještine posebice doći do izražaja prilikom suradnje i rada na projektima industrije“, detaljizirao je prof. Poljičak.

Stvaranje novog studija

Dizajn novih medija pripada skupini RIT-ovih studija „New Economy Majors“ koji su transformativni i odgovaraju potrebama novog globalnog gospodarstva. Prilikom razvoja studijskog programa razgovaralo se s kolegama iz Rochestera te predstavnicima tvrtki iz industrije digitalnih medija kao što su agencija 404, Microblink, Cinnamon i drugi.

„Tvrtke su itekako pozdravile ovakav studij te će imati vrlo aktivnu ulogu u obrazovanju naših studenata kroz ciljani program stručne prakse u području novih medija, ali i kroz završni projekt na posljednjoj godini studija na kojem će studenti raditi „za klijenta“, odnosno na realnim poslovnim izazovima i idejama tvrtki iz industrije“, zaključio je voditelj studija dr. sc. Ante Poljičak.

Vezani sadržaji
Ključne riječi RIT Croatia
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->