Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.08.2022. 15:20

Ekonomski fakultet u Zagrebu 

Ključna kombinacija poslovnih i IT kompetencija

Studijski programi Menadžerska informatika i Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru spajaju informatiku i poslovanje te pružaju vrhunske kompetencije iz oba područja.

Ključna kombinacija poslovnih i IT kompetencija

Ekonomski fakultet u Zagrebu već 50 godina ima smjer Menadžerska informatika na integriranom studiju poslovne ekonomije, na kojemu je diplomiralo više od 1.000 stručnjaka. Isti smjer izvodi se kao diplomski studij na engleskom jeziku, Managerial Informatics. Uz to, prije dvije godine osnovan je traženi specijalistički diplomski stručni studij, Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru.

Cilj navedenih programa je edukacija stručnjaka čija je specijalnost spoj informatike i poslovanja, s vrhunskim kompetencijama iz oba područja.

VIDI NATIVE AD

Ključ uspjeha

EFZG se ističe po projektnom pristupu nastavi iz informatičkih disciplina. Najveći dio nastave organiziran je u obliku prikaza i diskusije poslovnih slučajeva, dok kroz rad na računalima studenti izrađuju prototipove konkretnih poslovnih projekata. Studenti na taj način aktivno uče kako rješavati poslovne probleme, stječu iskustvo u timskom radu i vođenju projekata te prezentiranju rezultata svoga rada.

Polaznici koriste specifične softvere za modeliranje i simulaciju procesa (Bizagi Modeler, Signavio, Adonis, Vensim, Simul8), alate za upravljanje sadržajima (Filenet, Documentum, MS SharePoint, EasyEdit CMS, Accrisoft, Corvus CMS) i alate za podatkovnu znanost (R, Weka, Knime).

Također, radi se s alatima za razvoj baza i skladišta podataka kao što su Oracle SQL Developer, SAP BusinessObjects i MS Power BI. Iznimno je bitan i aspekt kibernetičke sigurnosti i revizije informacijskih sustava te programiranja, pri čemu se uče programski jezici kao što su C#, Python i CSS.

Tu je i poslijediplomski specijalistički studij Informatički menadžment, koji predstavlja svojevrsni  „most“ između informatike i menadžmenta te polaznicima nudi kompetencije iz oba područja.

Studenti koji diplomiraju na EFZG-u vrlo su traženi u poduzećima iz svih djelatnosti, kao što su bankarstvo, osiguranje, marketing, telekomunikacije, maloprodaja te IT sektor.

Put do liderskih pozicija

Zbog specifičnih vještina i kombinacije poslovnih, menadžerskih i IT kompetencija, diplomanti s Ekonomskog fakulteta često brzo dolaze do liderskih pozicija u kompanijama. O obrazovanju koje stječu studenti EFZG-a, govori i podatak da preko 67% studenata radi u međunarodnom poslovnom okruženju i vrlo brzo napreduje na radnom mjestu.

thumbnail_radionica 26.11. 1

Jedna od pozicija koja se nameće kao logična, zbog kombinacije znanja i vještina koje se stječu na fakultetu, jest voditelj projekata. Studijski programi, posebno poslijediplomski studiji, primaju polaznike koji su prethodno stekli diplome društvenih, humanističkih i tehnoloških fakulteta, a sada žele učiniti preokret ili skok u svojoj karijeri te preuzeti menadžersku ili lidersku poziciju. Na taj se način ovi studiji pružaju kao idealno rješenje za situacije u kojima tvrtkama nedostaje kompetentan voditelj projekta. 

U korak s tehnologijama

Studijski programi na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu se mijenjaju i ažuriraju u skladu s tehnološkim promjenama i mogu se usporediti s najboljim svjetskim institucijama, što uostalom pokazuju i akreditacije koje je EFZG stekao u posljednjih nekoliko godina: AACSB, EPAS i EQUIS akreditacija.

Kontinuirano učenje i važnost cjeloživotnog obrazovanja su među ključnim vrijednostima koje se prenose studentima. Postoji i cijeli niz radionica za kolegije koji nisu postali dio kurikuluma. Takva je, primjerice, dvodnevna online edukacija o programu Google Ads, koju izvode profesori s Katedre za marketing i Katedre za informatiku.

Tu su i mnogobrojne suradnje s IT tvrtkama kroz gostujuća predavanja i radionice. Samo jedan od primjera je suradnja koju diplomski studij Marketing ima s Microsoftom Hrvatska kroz seminare kolegija Customer Relations Management.

Lideri i inovatori

Multidisciplinarni pristup omogućuje studentima da čine najveću razliku u menadžmentu IT tvrtki, banaka, konzultantskih tvrtki, tvrtki koje se bave analizom podataka, kao i mobilnim i elektroničkim poslovanjem. Zbog brojnih mogućnosti edukacija izvan kurikuluma, dio studenata se razvija u vrhunske programere koji osim poznavanja programskih jezika razumiju i važnost troškova i profitabilnosti.

Polaznici svih studija imaju visoku razinu znanja u područjima analize digitalnog poslovanja, inovacije poslovnih modela, primjene programskih alata i digitalnih tehnologija. Jedan od svježih primjera inovativnog startupa pruža alumna EFZG-a Josipa Majić koja je suosnivačica Revuta, hrvatskog kripto fintech startupa. Oni su nedavno predstavili inovativan proizvod kupnje doživotne pretplate za Netflix i Spotify putem NFT-a.

Vezani sadržaji
Ključne riječi EFZG
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->