Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.08.2022. 15:33

FERIT 

Moderni i aktualni studijski programi

Širok spektar temeljnih tehničkih kompetencija i njihova nadogradnja mekim vještinama dio su znanja koje je studentima dostupno na modernim studijskim programima usklađenima potrebama tržišta rada.

Moderni i aktualni studijski programi

FERIT je fakultet koji aktivno radi na unaprjeđivanju svojih studijskih programa koji stvaraju stručnjake iz područja elektrotehnike, ICT-a i računarstva, te je razvijena i suradnja s gospodarstvom.

VIDI NATIVE AD

Fakultet ima velik ugled među tvrtkama na sve jačem IT tržištu u Hrvatskoj, a razlog djelomično leži i u ključnoj prednosti FERIT-a, studijskim programima koji su aktualni i moderni. Osječki fakultet redovito usklađuje svoje programe s potrebama tržišta rada, a studentima omogućuje stjecanje ključnih kompetencija.

Studijski programi

Studenti na FERIT-u mogu birati preddiplomske sveučilišne ili stručne, diplomske, poslijediplomske doktorske te specijalističke studije. Kroz različite studijske programe, smjerove, izborne blokove te izborne kolegije studenti se mogu profilirati u područjima od programskog inženjerstva, računalnog inženjerstva, mrežnih tehnologija, komunikacijskih tehnologija, informacijskih i podatkovnih znanosti, robotike i umjetne inteligencije, automobilskog računarstva i komunikacija, pa sve do elektroenergetike i automatizacije industrijskih postrojenja. 

Novi planovi

Kako FERIT kontinuirano radi na poboljšanju svojih studijskih programa, tako od sljedeće akademske godine započinje s izvođenjem izmijenjenog preddiplomskog sveučilišnog studija Elektrotehnika i informacijska tehnologija. Studenti već od prve godine studija mogu birati smjer Informacijske i komunikacijske tehnologije.

BMF-19

U izmijenjenom studiju velik je naglasak stavljen na „soft skills“, odnosno vještine kao što su komunikacija i ekonomika poduzeća. Jasno, u fokusu su i dalje aktualne stručne kompetencije iz područja ICT-a. Ovaj smjer studentima daje i određen dio kompetencija i vještina iz područja računarstva, tako da kod upisa diplomskog studija studenti, osim nastavka studija u području ICT-a, vrlo lako mogu nastaviti i diplomski studij u području računarstva ili ići izravno na tržište rada. 

Aktivne promjene u suradnji s tehnološkim tvrtkama

FERIT je kao partner sudjelovao u HKO projektu u kojemu su definirani prijedlozi standarda zanimanja i kvalifikacija na područjima elektrotehnike, ICT-a i računarstva. Iz tog projekta nastale su i posljednje izmjene studijskih programa. Kroz njega su definirana i potrebna znanja, kompetencije i vještine, a u kreiranju su neizravno sudjelovale partnerske obrazovne institucije te anketirani poslodavci koji su definirali dio potrebnih kompetencija i vještina. 

BMF-9

Više prakse i lakše uklapanje u profesionalno okruženje

Iako je praćenje brzog razvoja tehnologije velik izazov, na njega u FERIT-u odgovaraju kroz odličnu suradnju s tvrtkama i korištenjem EU fondova. Jedna od smjernica u razvoju je povećanje udjela studentskih obaveza koje vode ka stjecanju praktičnih tehničkih, ali i „mekih“ vještina, kao što su kritičko i analitičko razmišljanje, vještine rješavanja problema, komunikacijske vještine, rad u timu i drugo, što je također način pripreme studenata za sadašnje i buduće tržište rada.

BMF-48

Kao neka od ključnih područja koja su prepoznata kroz studijske programe na FERIT-u su Internet stvari, 5G mobilne mreže, napredna obrada i prijenos video sadržaja, kibernetička sigurnost te primjena strojnog učenja i umjetne inteligencije. Poznavanje ovih tehnologija i njihovih primjena ključno je za studente ICT-a na FERIT-u. Ažuriranje studijskih programa omogućuje studentima stjecanje potrebnih vještina i znanja korištenjem odgovarajućih programskih alata, te preko timskog rada, rada na projektima i rada u industrijskom okruženju tijekom stručne prakse.

Vezani sadržaji
Ključne riječi FERIT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->