Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.08.2022. 15:31

FER 

Jak brend kao magnet za najbolje maturante

FER godinama zbog kvalitetnih studijskih programa, suradnje s gospodarstvom i snažnog brenda privlači visok postotak maturanata koji imaju najbolje rezultate iz matematike i fizike na državnoj maturi.

Jak brend kao magnet za najbolje maturante

FER je godinama među najpopularnijim fakultetima i bilježi se sve veći broj maturanata koji ga želi upisati. Već nekoliko godina, petstotinjak brucoša (upisna kvota je 650) koji upisuju FER spada među tisuću maturanata koji su na državnoj maturi postigli najbolje rezultate iz matematike više razine i fizike.

Fakultet elektrotehnike i računarstva ima izuzetno jak brend, čiji su nositelji atraktivni studijski programi te snažna i aktivna suradnja s gospodarstvom.

Ključ u studijskim programima

Studente se potiče na rješavanje stvarnih problema, a studijski programi prepoznaju vrijednost projektno i problemski orijentiranog učenja. FER kontinuirano radi na unaprjeđivanju programa i u suradnji s partnerima iz gospodarstva prati potrebe tržišta rada.

Od akademske godine 2021./2022. FER nudi tri nova diplomska studija koja obuhvaćaju ukupno 14 različitih profila. Program svakog od tih studija je obogaćen sadržajima vezanim uz najnovija tehnološka dostignuća te je u potpunosti prilagođen zahtjevima na tržištu rada. Studenti koji završe bilo koji od predviđenih profila bit će izuzetno konkurentni i traženi, te će moći raditi poslove za koje sada niti ne znamo da će postojati.

Novi programi

Prošle akademske godine FER je pokrenuo studijske programe na engleskom jeziku, a uskoro kreću i tri nova diplomska studijska programa razvijena u suradnji s ostalim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, zahvaljujući čemu će studentima biti na raspolaganju sasvim nova, multidisciplinarna znanja i vještine.

S Akademijom dramskih umjetnosti FER razvija diplomski studijski program „Dizajn i razvoj videoigara“ za kojim na tržištu postoji neupitna potreba.

S Filozofskim fakultetom FER je pripremio sveučilišni diplomski program koji će se baviti primijenjenom kognitivnom znanosti, a s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Medicinskim fakultetom razvijen je diplomski studijski program „Biomedicinsko inženjerstvo“. Svi navedeni programi nastali su u suradnji s dionicima iz gospodarstva i izuzetno su atraktivni za nove generacije mladih stručnjaka.

Znanstvena institucija

FER potiče studente na aktivno sudjelovanje u projektima koje fakultet provodi kao vodeća znanstvenoistraživačka institucija. Studenti se mogu uključiti na trenutačno preko 250 visoko konkurentnih i visokotehnoloških projekata, te se baviti autonomnim sustavima, mobilnom robotikom, bespilotnim letjelicama, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom, izradom svemirskog satelita, projektiranjem i modeliranjem poluvodičkih tehnologija, biomedicinskim inženjeringom ili računarstvom visokih performansi.

d2882882-63e1-4018-b497-c0ed212ce8b2

Pored toga je studentima na raspolaganju i niz kolegija izvan strukture studija, tzv. kolegiji-vještine putem kojih se stječu vrijedna praktična znanja. U izvedbi kolegija-vještina, osim nastavnika s FER-a, u pravilu uvijek sudjeluju i stručnjaci iz industrije.

Kroz opisane primjere FER priprema nove generacije vrhunskih inženjera, stručnjaka, lidera i istraživača koji su osposobljeni za rad na kreativnim i inovativnim poslovima gdje nerijetko preuzimaju ulogu predvodnika u razvoju i implementaciji novih tehnologija.

Što čeka studente nakon fakulteta

Buduće inženjere očekuje vrlo promjenjiv profesionalni svijet, a poduzeća ih regrutiraju još za vrijeme fakulteta. Zanimanja budućnosti obilježit će ekstenzivna upotreba digitalnih tehnologija te brzo zastarijevanje specifičnih znanja.

Za uspjeh bit će nužna prilagodljivost, mogućnost usvajanja novih znanja, sposobnost rada u multidisciplinarnim timovima te stvaranje okruženja koje potiče poduzetništvo.   

Područja i kompetencije koje će zasigurno biti od velike važnosti za buduće inženjere, a za koje ih FER aktivno priprema, su komunikacijske tehnologije, Internet stvari, primjena umjetne inteligencije i računalnog vida, razvoj autonomnih i robotskih sustava, razvoj automobilske industrije, razvoj računalnih sustava visokih performansi te digitalnog društva, primjena znanosti o podacima, daljnji razvoj energetike i obnovljivih izvora energije, a sve s naglaskom na efikasnost, sigurnost, stabilnost i skalabilnost.

SPOCK inkubator

Centar karijera FER-a bavi se ranim razvojem karijere studenata, a kao jedna od važnih aktivnosti prepoznata je potreba za poticanjem poduzetništva, radi čega je prije šest godina osnovan startup inkubator – SPOCK.

Prvotna ideja bila je educirati studente FER-a kako pokrenuti vlastiti startup, no SPOCK je u posljednjih nekoliko godina postao polazna točka za komercijalizaciju inovacija za mnoge znanstveno-istraživačke timove sastavljene od studenata i istraživača sa cijelog Sveučilišta u Zagrebu.

Preko SPOCK-ovog šestomjesečnog programa startup edukacije, studenti i istraživači razvijaju kreativnost i poduzetnički način razmišljanja te evaluiraju svoje ideje i ispituju njihov poslovni potencijal, vođeni vrhunskim predavačima i startup mentorima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi FER
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->