Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2019. 16:55

VIDI e-novation Awards 2019 

Nagrada za društvenu korisnost µScope rješenju

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli proizvelo je µScope, prvi hrvatski 3D printani mikroskop.

Nagrada za društvenu korisnost µScope rješenju

Tehnološka medijska kuća Vidi u suradnji s Institutom Ruđer Bošković organizirala je VIDI e-novation Awards natječaj za najbolje hi-tech inovacije. U 20-godišnjoj tradiciji VIDI Awardsa posebno mjesto ima nagrada za inovacije koja se nakon osam godina vraća na velika vrata.

Deseteročlani žiri ove je godine imao težak zadatak odabrati najbolje projekte među vrhunskih 50 prijava.

Nagradu za društvenu korisnost osvojilo je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli za µScope, prvi hrvatski 3D printani mikroskop. „Zahvalni smo žiriju što je prepoznao rad vrlo mladog tima. Nagrada će nam dati vjetar u leđa, ali vjerujem i kako će potaknuti druge studente na pokretanje vlastitih projekata.

1

Već smo se povezali s drugim sudionicima natječaja, koji će nam pomoći usavršiti dijelove mikroskopa za koje nismo bili dovoljno stručni ili nismo imali dovoljno iskustava. To će svakako podići projekt na novu razinu“, uvjeren je Sven Maričić, voditelj projekta sa Sveučilišta Jurja Dobrile.

Namijenjen djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, uScope je prvi hrvatski 3D printani mikroskop, ali i prvo intelektualno vlasništvo Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, nastalo radom i suradnjom studenata pulskog sveučilišta.

Razvijen je u obliku glagoljičkog slova S kako bi djecu zainteresirao ne samo za 3D printanje i svijet na mikroskopskoj razini, već i za nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske. Dosad ga je isprobalo više od 500 djece.

Postoje dvije verzije. Jedna je namijenjena domaćem tržištu i djeci koja imaju pristup električnoj energiji. Sastoji se od glave, tijela i postolja te elektronike i softvera kojeg su u slobodno vrijeme isprogramirali hrvatski studenti. S drugom verzijom nastoje riješiti problem otpadne plastike i smanjiti ugljični otisak, rekao nam je Sven Maričić, voditelj projekta.

IZ OPISA PROJEKTA

µSCOPE je prvi hrvatski 3D tiskani mikroskop, a nastao je kao plod suradnje različitih smjerova na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i kolega iz Zagreba i Rijeke, pod vodstvom docenta Svena Maričića. Po prvi puta u povijesti ovog Sveučilišta u zajedničkom projektu su se ujedinili studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr.  Mijo Mirković", Fakulteta informatike, Odjela za tehničke studije i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Mikroskop nije razvijen u svom klasičnom obliku, već u obliku glagoljičkog slova S ne gubeći pri tome svoju funkcionalnost. Mikroskop se koristi tako da se željeni predmet stavi ispred predmetnog stakalca. Zatim se promatrani predmet s predmetnog stakalca (optička informacija) pretvara u digitalnu informaciju te je moguć prijenos informacije na računalo, čime promatrači dobivaju trajnu uspomenu koja će im pomoći u boljem razumijevanju svijeta i onog od čega je napravljen. Mikroskop je izrađen tehnologijom 3D printanja i to od recikliranog materijala, a dodatna zanimljivost je u tome što je softver za njega razvio student koji je slijep.

Cilj projekta je razvoj proizvoda koji će probuditi motivaciju i povećanje znanstvenih aktivnosti kod djece u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja te uvođenje korištenja novih tehnologija kod izrade pomagala u obrazovanju.

Vezani sadržaji
Ključne riječi VIDI e-novation µScope
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->