Nalazite se
  • Zdravlje
  • Ženski je mozak aktivniji od muškog
Članak
Objavljeno: 29.04.2011. 13:36

Mozak 

Ženski je mozak aktivniji od muškog

Muškarci doslovce mogu "ne misliti ni na što", odnosno mozak im je puno manje aktivan od ženskog.

Ženski je mozak aktivniji od muškog

Sposobnost muškaraca da "ne misle ni na što" temelji se na realnoj činjenici kako je prilikom odmaranja aktivnost moždanih neurona mnogo veća kod žena nego kod muškaraca.

Na pitanje znači li to da se ženski mozak nikada ne odmara, kanadska znanstvenica Adrianna Mendrek s Odjela za psihijatriju Sveučilišta u Montrealu tvrdi kako se muški mozak samo bolje odmara od ženskog.

"Svaki mozak je, zapravo, neprestano aktivan, samo je pitanje u kojoj mjeri, ali činjenica je kako se muški mozak bolje odmara od mozga žena", rekla je ona.

 muški mozak se bolje odmara od ženskog 

Adrianna Mendrek

Mendrek, koja je inače specijalist za šizofreniju, do ovog je otkrića došla slučajno dok je proučavala ovu bolest na pacijentima i pacijenticama u budnom i uspavanom stanju.

"Još uvijek nismo u stanju reći u kojoj točnoj mjeri na takvu razliku utječu socijalni faktori i hormoni", dodaje.

"U aktualnim okolnostima žene su neprestano preokupirane različitim poslovima i moraju držati pod kontrolom mnogo više stvari nego muškarci, tako da ovako nešto uopće nije začuđujuće", objašnjava Adrianna Mendrek.

Tijekom izvođenja ove studije znanstvenici su mjerili razine hormona estrogena i testosterona. Rezultati su im omogućili stvaranje poveznice između tih mjerenja i aktivnosti mozga, čime su došli do saznanja o većoj aktivnosti ženskog mozga prilikom odmaranja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->