Nalazite se
  • Zdravlje
  • Alge kao lijek protiv sljepoće 
Članak
Objavljeno: 15.04.2011. 18:28

Oftamologija

Alge kao lijek protiv sljepoće 

Može li gen algi povratiti funkciju oštećenoj mrežnici oka?

Alge kao lijek protiv sljepoće 

Znanstvenici Sveučilišta Južne Kalifornije tvrde kako bi slijepe osobe mogle povratiti vid nakon  ubrizgavanja gena jedne posebne vrste algi o oko.  Vjeruju kako gen algi može  zamijeniti oštećene ćelije u ljudskom oku, jer su alge po prirodi osjetljive na svjetlost.

Tehnika, koja se već pokazala uspješnom kod miševa, mogla bi se primjenjivati u testovima na ljudima već tijekom iduće godine, izjavio je Alan Horsager sa Sveučilišta Južne Kalifornije za časopis New Scientist.
Veliki broj osoba pati od problema sa vidom, čiji je uzrok oštećenje ili nefunkcioniranje mrežnice oka. Mrežnica predstavlja „radni dio" oka u kojem živčane ćelije pretvaraju svjetlosne impulse u električne i kemijske signale. Oni se putem optičkog živca šalju ka mozgu i ukoliko dođe do oštećenja, oko je potpuno neupotrebljivo. Ova intervencija obavljala bi se ubrizgavanjem gena alge u oko.

Preliminarni rezultati istraživanja pokazali su kako su slijepi miševi nakon tretmana mogli razlikovati svjetlost i tamu, a to je stanje ostalo za stalno. Tijekom daljih ispitivanja pokušat će se ustanoviti hoće li slijepe osobe nakon ovog tretmana moći razlikovati samo svijetlo i tamu, obrise objekata, ili će im se oči povratiti do te mjere da mogu pročitati novine.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam