Nalazite se
  • Zdravlje
  • Najbolji uređaji za reanimaciju
Članak
Objavljeno: 28.04.2011. 20:58

Hitna medicina 

Najbolji uređaji za reanimaciju

ResQPump i ResQPOD uvelike povećavaju šanse za preživljavanje

Najbolji uređaji za reanimaciju

Prema studiji objavljenoj u časopisu The Lancet, ResQPump, pumpa koja se koristi za kompresiju grudnog koša i ResQPOD, uređaj koji sprečava da tijekom oživljavanja previše zraka ulazi u pluća, mogu povećati šanse za preživljavanje žrtvama srčanih zastoja za najmanje 50%.

ResQPump je pumpa za reanimaciju koja zamjenjuje klasičnu masažu srca i grudnog koša, te funkcionira poput odčepljivača WC-a, no prilikom dekompresije može povući previše zraka u pluća. Stoga je tu ResQPOD, uređaj koji regulira protok zraka, odnosno glavna uloga mu je da zrak izvlači van i sprečava da se ponovno vraća, što omogućava normalan protok krvi ka mozgu.

 uređaji povećavaju šanse za preživljavanje za 50%, upareni za još 9% 

Oba ova uređaja proizvela je tvrtka Advanced Circulatory Systems iz Minnesote. Studija koju je vodio Tom Aufderheide, profesor hitne medicine na Medical College-u Wisconsin, provodila se nad osobljem hitnih službi i liječnicima koji su oba uređaja koristili u kombinaciji na 7 lokacija širom SAD. Rezultati studije su pokazali kako ovi uređaji u paru povećavaju preživljavanje pacijenata za dodatnih 6 do 9%.

Nije nam poznato koriste li naše hitne službe ove uređaje, no svakako bismo preporučili gospodinu ministru Milinoviću da ih obavezno nabavi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam