Nalazite se
  • Zdravlje
  • Watson dijagnosticira bolesti srca iz snimaka
Članak
Objavljeno: 25.02.2017. 11:06

AI liječnik 

Watson dijagnosticira bolesti srca iz snimaka

IBM-ovo kognitivno računalstvo sada je u stanju iščitavati ultrazvučne i rendgenske snimke.

Watson dijagnosticira bolesti srca iz snimaka

IBM-ova AI tehnologija već se koristi u medicini, gdje je Watson u stanju temeljem podataka o simptomima bolesti u stanju donositi dijagnoze pročešljavanjem ogromnih baza medicinskih podataka, a sada je dobio još jednu mogućnost.

IBM je kognitivno računalstvo Watsona osposobio za dijagnosticiranje bolesti pregledavanjem medicinskih snimaka pacijenata, odnosno sustav pod nazivom Watson Clinical Imaging Review.

Nova AI plaforma u stanju je "čitati" ultrazvučne i rendgenske snimke, te uz analizu drugih podataka prepoznavati razne bolesti, odnosno pacijente kojima je potreban određeni tretman liječenja.

Sustav će se u početku koristiti za dijagnosticiranje aortne stenoze, odnosno srčane greške u kojoj promijenjeni aortni zalistak sužuje otvor (ušće) samog zalistka koji se nalazi između lijeve klijetke i aorte i na taj način predstavlja mehaničku fiksnu prepreku ispumpavanju krvi iz samog srca.  

Nakon toga će ga osposobiti i za potragu za drugim problemima u radu srca poput infarkta, bolesti srčanih mišića, tromboze vena i druge.

IBM očekuje da će sustav biti šire dostupan krajem ove godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->