Nalazite se
  • Zdravlje
  • WHO proglasio ovisnost o gamingu poremećajem
Članak
Objavljeno: 03.01.2018. 13:19

Gaming ovisnost 

WHO proglasio ovisnost o gamingu poremećajem

Svjetska zdravstvena organizacija prvi puta stavila ovisnost o gamingu na listu mentalnih bolesti.

WHO proglasio ovisnost o gamingu poremećajem

Ukoliko spadate među gamere koji upražnjavaju svoju omiljenu zabavu preko razumne granice (koliko god to nekome značilo), postoji mogućnost da vas se proglasi mentalnim bolesnikom. Svjetska zdravstvena organizcija WHO, u ICD (11th International Classification of Diseases) popis bolesti uvrstit će stanje pod nazivom "gaming disorder" ili poremećaj videoigranja.

U dokumentu WHO-a se opisuju znakovi i simptomi poremećaja prema kojima će liječnici i istraživači pratiti i dijagnosticirati bolest.

Simptomi uključuju gubitak kontrole nad igranjem po učestalosti, intenzitetu i trajanju, doživljavanje igranja životnim prioritetom i nastavak igranja usprkos svjesnosti o negativnim posljedicama.

Specijalist za liječenje ovisnosti dr. Richard Graham iz londonske bolnice Nightingale pozdravlja odluku WHO-a da uvrsti ovisnost o videoigrama među poremećaje jer će se time pružiti prilika razvoju specijaliziranih medicinskih usluga, no upozorava da bi ovo moglo "zbuniti roditelje čija djeca su samo entuzijastični gameri".

Graham kaže kako se u njegovoj praksi svake godine pojavljuje oko 50 slučajeva digitalne ovisnosti temeljenih na kriterijima po kojima te aktivnosti utječu na osnovne stvari poput spavanja, prehrane, društvenog života, posla i edukacije. Drugim riječima, bez obzira koliko se dnevno igrate, surfate ili pratite društvene mreže, o bolesti se može govoriti tek kada vam te aktivnosti poremete elementarne stvari u svakodnevnom funkcioniranju.

U svijetu, posebice u azijskim zemljama, već postoje privatne klinike za odvikavanje od gaminga, a sada bi se moglo očekivati pojavu specijaliziranih odjela u standardnim psihijatrijskim ustanovama i bolnicama

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam