Nalazite se
  • Zdravlje
  • Nanočestice protiv odbacivanja transplantiranih organa
Članak
Objavljeno: 08.08.2017. 12:56

Yale 

Nanočestice protiv odbacivanja transplantiranih organa

Znanstvenici uz pomoć nanočestica zavaravaju imunosni sustav u prepoznavanju stranih organa.

Nanočestice protiv odbacivanja transplantiranih organa

Jedan od najvećih rizika kod svake transplantacije je odbacivanje organa koji naš imunosni sustav prepoznaje kao neprijateljski napad stranih organizama, pa šalje vojsku leukocita u obranu.

Znanstvenici Sveučilišta Yale ovom su odlučili doskočiti pomoću nanočestica koje onemogućuju tijelu da otkrije strani organ sve dok se potpuno ne udomaći u njemu.

Nanočestice od polimera služe za dostavu lijeka pod nazivom interfering RNA (siRNA), koji se koristi u tretmanu protiv odbacivanja, odnosno u smirivanju HLAs proteina. sIRNA je učinkvit samo nekoliko dana, dok je ljudskom tijelu najčešće potrebno nekoliko tjedana da prihvati organ donora, pa sustav za dostavu lijeka koji su izumili znanstvenici Yalea, polako otpušta male količine sIRNA i to može činiti do 6 tjedana.

Znanstvenici naglašavaju da to neće u potpunosti ukloniti mogućnost odbacivanja, no omogućit će lakšu kontrolu nad tim procesom ukoliko i kada započne.

Znanstvenici kažu da se nanočestice mogu prilagođavati za stvaranje specifičnog učinka poput dostave veće količine lijeka i mogu biti prilagođene za organ koji se targetira.

U idućoj fazi znanstvenici će se fokusirati na tranplantacije bubrega, no za sada su još daleko do kliničke primjene ove metode, jer će morati proći složenu proceduru odobravanja koja se primjenjuje za sve nove lijekove.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam