Nalazite se
  • Zdravlje
  • Gadget pretvara smartfon u dijagnostički laboratorij
Članak
Objavljeno: 13.08.2017. 13:30

TRI Analyzer 

Gadget pretvara smartfon u dijagnostički laboratorij

Jeftin uređaj može izvršiti pretrage krvi, urina i sline na razini kliničkih instrumenata.

Gadget pretvara smartfon u dijagnostički laboratorij

Znanstvenici Sveučilišta Illinois u Urbana-Champaignu razvili su tehnologiju koja omogućuje vašem pametnom telefonu obavljanje pretraga krvi, urina i sline na razini skupih laboratorijskih instrumenata. Njihov gadget pod nazivom TRI (the spectral transmission-reflectance-intensity analyzer), koji košta samo 550 dolara (3.466 kn) dokazano je precizan u analiziranju uzoraka tjelesnih tekućina poput uređaja koji koštaju na desetke tisuća dolara.

Znanstveni tim profesora Briana Cunninghama iz laboratorija za bioinženjering, električne i računalne znanosti, spaja se na pametni telefon, a nazivaju ga švicarskim nožićem za biosensing. "U stanju je provesti tri najčešća testa medicinske dijagnostike, a mogao bi se koristiti za provođenje tisuća drugih" navodi profesor Cunningham.

U studiji objavljenoj u žurnalu Kraljevskog kemijskog društva (Royal Society of Chemistry), znanstvenici navode da su koristili TRI analizator kako bi proveli dva komercijalna testa za detektiranje biomarkera povezanih s prijevremenim porođajima kod trudnica i test novorođenčadi na fenilketonuriju, odnosno PKU, nasljednu metaboličku bolest koja dovodi do neuroloških problema i teškog poremećaja u razvoju ako se liječenje ne započne veoma rano.

Rezultati testiranja TRI analizatorom su bili usporedivi s onima koji se provode spektrometarskim instrumentima u kliničkim laboratorijima.

"Naš TRI analizator je više pokretni laboratorij nego specijalizirani uređaj", navodi doktorand Kenny Long, vodeći autor studije.

Prema njegovim riječima, među mnogim dijagnostičkim testovima koji se mogu izvoditi ovim sustavom je i serološka dijagnostika ELISA koja detektira i mjeri razne vrste proteina i antitijela u krvi, te se koristi za širok dijapazon dijagnostičkih testova.

TRI analizator funkcionira konvertiranjem kamere pametnog telefona u spektrometar visokih performansi, što čini iluminacijom uzorka tekućine internim bijelim LED flash svjetlom telefona ili jeftinom eksternom diodom zelenog lasera. Svjetlo iz uzorka se skuplja u optičkom vlaknu i vodi ka stražnjoj internoj kameri telefona, a sve te optičke komponente su smještene unutar 3D printanog kućišta.

TRI analizator može simultano mjeriti višestruke uzorke korištenjem mikrofluidnog cartridgea koji se izvlači na stražnjoj strani kućišta. Mogućnosti ovakve dijagnostike bi mogle biti vrlo korisne pacijentima koji su udaljeni od bolnica i dijagnostičkih centara ili za hitne slučajeve u kojima se treba brzo doći do rezultata pretraga.

"Naš analizator može skenirati mnoge testove u slijedu provlačenjem cartidgea kroz glavu za čitanje na sličan način kao što provlačite magnetsku traku kreditne kartice", kaže Long.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam