Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Čip popravlja tkivo injektiranjem genetskog koda
Članak
Objavljeno: 09.08.2017. 13:14

TNT 

VIDEO: Čip popravlja tkivo injektiranjem genetskog koda 

Znanstvenici kažu da se nalaze pred velikim iskorakom u regenerativnoj medicini.

VIDEO: Čip popravlja tkivo injektiranjem genetskog koda

Novi uređaj (slika gore) koji su razvili dr. Chandan Sen i znanstvenici njegovog tima sa Sveučilišta Ohio State ima veliki potencijal u popravljanju oštećenih organa i tkiva. Koristeći tehnologiju pod nazivom TNT (tissue nanotransfection), znanstvenici su izradili čip veličine nokta koji "injektira" genetski kod u stanice, konvertirajući ih iz jedne vrste u drugu.

Čip za reprogamiranje stanica

Tijekom testne faze znanstvenici su došli u mogućnost reprogramirati kožne stanice u vaskularne stanice miša s teškom ozljedom noge koja nije imala protok krvi. Za samo tjedan dana oko noge su se pojavile aktivne krvne žile i noga je bila u potpunosti regenerirana, kao što možete vdjeti u ovom videu.

Na isti način znanstvenici su spasili i miša s moždanim udarom, što znači da se tehnologija može koristiti na živčanim stanicama kao i na tkivu. Ovo je prvi puta da je uspješno izvedeno reprogramiranje stanica na živom tijelu.

Izliječenje noge miša pomoću čipa

Znanstvenici navode kako tehnologija teži manje od 100 grama, ima dugi rok trajanja i koristi potpuno neinvazivni postupak koji traje kraće od sekunde. Genetički kod se isporučuje otpuštanjem slabog električnog naboja koji pacijent jedva osjeća, a postupak se može izvesti izvan laboratorija ili bolnice, što bi moglo koristiti u hitnim medicinskim slučajevima u kojima je vrijeme ključni čimbenik te spašavati živote nakon prometnih nesreća ili ranjavanja na bojišnicama.

Znanstvenici trenutno čekaju odobrenje od organizacije FDA, no vjeruju da će klinički testovi na ljudima započeti unutar jedne godine. Čip su već počeli testirati na sebi

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam