Nalazite se
  • Zdravlje
  • Odobreni implantati za liječenje ovisnosti o heroinu
Članak
Objavljeno: 29.05.2016. 11:26

Probuphin 

Odobreni implantati za liječenje ovisnosti o heroinu

Ovi implantati namijenjeni su liječenju ovisnosti o oploidima koji uključuju heroin, morfin i opijum.

Odobreni implantati za liječenje ovisnosti o heroinu

Problem ovisnosti o opioidnom drogama ali i lijekovima koji se koriste protiv bolova još uvijek je veliki problem širom svijeta.

Farmaceutska tvrtka Braeburn Pharmaceuticals koja se bavi razvojem implantata za liječenje ozbiljnih neuroloških i psihijatrijskih poremećaja koji uključuju ovisnost, bolove i šizofreniju, proizvela je Probuphin, implantat koji bi trebao pomoći ovisnicima u "skidanju" s teških opioidnih droga i lijekova. Probuphin se temelji na malim štapićima koji se ugrađuju pod kožu nadlaktice, te šest mjeseci u tijelo ispuštaju buprenorphin, tvar koja cilja na iste dijelove mozga kao heroin i lijekovi protiv bolova, čime kod pacijenata otklanja želju za njihovim uzimanjem.  

Ovih dana Američka savezna agencija za hranu i lijekove (FDA), odobrila je uporabu Probuphina u kliničkoj praksi, nakon što su sve provedene studije ukazale na djelotvornost ovog sustava u terapiji kod dobrovoljnih ovisnika koji su sudjelovali u istraživanjima.

Puni tretman Probuphinom uključuje implantiranje 4 mala štapića pod kožu, što je kako kažu, minimalno invazivan zahvat, nakon čega pacijenti više neće trebati uzimati lijekove.

Jedina loša stvar u ovome je što Braeburn Pharmaceuticals navodi da ovi implantati neće biti jeftini, pa će koštati oko 1.500 dolara (10.000 kn) po proceduri, a ako ovisnost neće nestati nakon 6 mjeseci, implantiranje će se morati ponoviti.

Liječnici u SAD-u već su započeli s uvježbavanjem zahvata implantiranja, a Probuphin će biti dostupan na tržištu 21. lipnja ove godine.

Izvor: FDA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam