Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Robot za endovaskularne intervencije na daljinu
Članak
Objavljeno: 14.04.2022. 16:31

MIT 

VIDEO: Robot za endovaskularne intervencije na daljinu

Novi robotski sustav koji je dizajnirao MIT mogao bi žrtvama moždanog udara ili aneurizmi osigurati brzo liječenje, čak i ako liječnik nije u blizini.

VIDEO: Robot za endovaskularne intervencije na daljinu

Kada je netko doživio moždani udar ili aneurizmu, ta situacija može zahtijevati kirurški zahvat poznat kao endovaskularnaintervencija.

U standardnom endovaskularnoj operaciji, neurovaskularni kirurg vodi tanku žicu kroz jednu od pacijentovih cerebralnih krvnih žila do ugruška. Vizualno vođen povremenim rendgenskim slikama, kirurg potom fizički razbija dio ugruška ili daje lijekove koji ga otapaju.

Ključno je da se postupak izvede što je brže moguće, prije nego što nedostatak kisika u mozgu izazove nepovratna oštećenja. Nažalost, ako se pacijent nalazi predaleko od bolnice u kojoj se nalazi neurokirurg, možda neće biti moguće izvesti ovu operaciju na vrijeme.

MIT-Robo-Stroke-02-press

Novi eksperimentalni sustav koji je osmišljen na MIT-u uključuje zglobnu robotsku ruku s aktivacijskim magnetom na kraju, koji se nalazi uz glavu pacijenta dok leži na operacijskom stolu u lokalnoj bolnici. Tu je i motorizirana linearna pogonska jedinica, koja gura ili vuče istu vrstu žice koja se koristi u konvencionalnoj endovaskularnoj intervenciji, a žica ima vrh koji reagira na magnet.

Kirurg koji se nalazi u središnjoj bolnici koristi miš za pomicanje i uvlačenje žice unutar krvne žile, te joystick za pomicanje robotske ruke i rotiranje magneta. To mu omogućuje da daljinski upravlja žicom izvan pacijentovog tijela, budući da smjer i snaga povlačenja magneta na žicu variraju kako se ona rotira u odnosu na žicu.

U testovima provedenim na prozirnom modelu krvnih žila u mozgu, neurokirurzi su naučili koristiti sustav za usmjeravanje žice na ciljno mjesto nakon samo sat vremena uvježbavanja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Umjesto da prevozimo pacijenta iz ruralnog područja u veliki grad, on bi mogao otići u lokalnu bolnicu gdje bi medicinske sestre mogle postaviti ovaj sustav", rekao je glavni znanstvenik studije, prof. Xuanhe Zhao. "Neurokirurg u velikom medicinskom centru mogao bi gledati slike pacijenta uživo i koristiti robota za operaciju u tom zlatnom satu. To je naš budući san."

Znanstveni rad o sustavu objavljen je u časopisu Science Robotics i možete ga pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->