Nalazite se
  • Zdravlje
  • 3D printane tablete za personalizirano liječenje
Članak
Objavljeno: 28.03.2022. 15:21

University College London 

3D printane tablete za personalizirano liječenje

Nova tehnologija omogućuje 3D printanje tableta s terapijama prilagođenim pojedincima u sekundama.

3D printane tablete za personalizirano liječenje

Jedna od mnogih obećavajućih primjena 3D ispisa je stvaranje personaliziranih lijekova u kojima se doze i kombinacije lijekova mogu prilagoditi potrebama pojedinca. Novi napredak u ovom području pokazao je kako se ove vrste lijekova mogu proizvoditi na licu mjesta i na zahtjev, uz tehnologiju koja proizvodi tablete u nekoliko sekundi.

Novi iskorak je djelo znanstvenika s UCL-a (University College London), koji su se poslužili tehnikom 3D ispisa poznatom kao fotopolimerizacija. U kontekstu proizvodnje lijekova, ova metoda uključuje smolu koja sadrži otopljene lijekove i fotoreaktivnu kemikaliju, koja se može učvrstiti svjetlom tijekom ispisa u oblik tablete.

Kao što je tipično za 3D ispis, smola se ekstrudira sloj po sloj kako bi se formirao željeni objekt, što traje nekoliko minuta, a tim UCL-a je to skratio na samo nekoliko sekundi manipulirajući svjetlom na vrlo kontroliran način.

Tehnika se zove volumetrijski 3D ispis, a umjesto pristupa sloj-po-sloj, istovremeno stvrdnjava cijelu strukturu smole. To čini tako što na smolu svijetli slike iz različitih kutova željenog objekta, prilagođavajući intenzitet svjetlosti dok se polimerizacija ne dogodi istovremeno.

Znanstvenici su koristili ovaj pristup za proizvodnju 3D printanih tableta napunjenih paracetamolom u roku od 17 sekundi. Podešavanjem sastava smole tim je također mogao fino podesiti stope oslobađanja lijeka iz tableta. To je ujedno omogućilo još brži ispis nekih tableta, u nekim slučajevima za samo sedam sekundi.

Paracetamol je korišten samo kao testni model lijeka u eksperimentima, no znanstvenici kažu da je to samo jedan od mnogih lijekova koji se mogu stvoriti kroz ovaj proces. Vjeruju da će se tehnologija koristiti u brzom kliničkom okruženju, gdje bi pacijenti mogli dobivati lijekove prilagođene njihovim individualnim potrebama.

"Personalizirani 3D printani lijekovi razvijaju se brzim tempom i stižu do klinike", rekao je suvoditelj studije dr. Alvaro Goyanes. "Kako bismo odgovarali brzom kliničkom okruženju, razvili smo 3D pisač koji proizvodi tablete u roku od nekoliko sekundi. Ova tehnologija mogla bi promijeniti farmaceutsku industriju.”

Istraživanje objavljeno u časopisu Additive Manufacturing možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->