Nalazite se
  • Zdravlje
  • Nova muška nehormonalna kontracepcijska tableta
Članak
Objavljeno: 24.03.2022. 12:54

University of Minnesota 

Nova muška nehormonalna kontracepcijska tableta

Muška kontracepcijska tableta pokazala se učinkovitom kod miševa pa krajem godine počinju ispitivanja na ljudima.

Nova muška nehormonalna kontracepcijska tableta

Dok su ženske kontracepcijske pilule postale dostupne još 60-ih godina prošlog stoljeća, muška verzija nikako nije uspjela stići na tržište. Posljednjih godina napravljen je napredak s pilulama koje ometaju testosteron ili druge hormone kako bi se smanjio razvoj spermija, no idealno bi bilo da ti tretmani budu nehormonski, kako bi se smanjile fiziološke ili bihevioralne nuspojave.

Nova studija, koju su predvodili istraživači sa Sveučilišta Minnesota, cilja na protein pod nazivom RAR-α (RAR-alpha) koji  miševe čini sterilnima.

Istraživači su ispitali oko 100 spojeva kako bi otkrili koliko dobro mogu inhibirati RAR-α u stanicama i na kraju su se odlučili na jedan koji se zove YCT529. Ovaj spoj je inhibirao RAR-α oko 500 puta jače nego što je utjecao na dva druga srodna RAR proteina, što bi trebalo smanjiti potencijalne nuspojave.

Broj spermija životinja bio je značajno smanjen, a lijek se pokazao 99 posto učinkovit u sprječavanju trudnoće. Tim nije primijetio nikakve nuspojave, a što je važno, liječenje je bilo reverzibilno, što znači da su miševi uspješno rodili mlade između četiri i šest tjedana nakon prestanka uzimanja kontracepcije.

Zasad još nema jamstva da će rezultati biti isti i na ljudima, no klinička ispitivanja bi trebala započeti do kraja 2022., pa se nadamo da ćemo uskoro saznati je li ovo konačna formula za oralnu kontracepciju za muškarce.

Izvor: American Chemical Society

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->