Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Polimerska spužva za popravak kralježnice
Članak
Objavljeno: 16.03.2016. 12:26

Mayo Clinic 

VIDEO: Polimerska spužva za popravak kralježnice

Nova vrsta polimerskog grafta se nakon ugradnje razvije u pravilnu veličinu i oblikuje.

VIDEO: Polimerska spužva za popravak kralježnice

Znanstvenici Klinike Mayo, izumili su novu vrstu spinalnog grafta koji automatski "naraste" na pravilnu veličinu i zauzima željeni oblik nakon ugradnje.

Taj graft od spužvastog polimera nije zamišljen kao zamjena za 3D printane kralješke kakvi se već razvijaju u laboratorijima, već djeluje kao biorazgradiva "skela" ili kako bi to građevinari rekli "šalung", čija je uloga da omoguće izrastanje dijelova prirodnih kostiju pacijenata s rakom, nakon što su im originalne kirurški uklonjene.

Kada rak metastazira, odnosno širi se tijelom iz originalnog tumora, često ima tendenciju da se smješta u kralježnicu. Liječnici mogu izrezati dio zahvaćenog koštanog tkiva, no to ostavlja velike šupljine u kralješcima. Nakon toga se u njih mogu ugraditi šipke od titanija, što je prilično skup i kompliciran zahvat. Nova tehnika znanstvenika Klinike Mayo mogla bi to uvelike promijeniti, jer kombinira jednostavni pristup i brzi oporavak u odnosu na ugradnju titanija, te istovremeno pojeftinjuje operaciju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Liječnici za ovu ugradnju trebaju napraviti samo malu rupu u pacijentovim leđima ili vratu, te injektirati polimer u obliku hidrogela u šupljinu u kosti. Polimer apsorbira fluide, te počinje rasti sve dok ne popuni rupu. Liječnici ovim procesom mogu upravljati na taj način da insertiraju "kavez" koji polimer popunjava tijekom širenja.

Kada ga polimer kroz 5 do 10 minuta popuni, počet će se stvrdnjavati, a nakon toga će koštano tkivo u okruženju rasti oko i unutar polimera, te ga "cementirati" i "armirati".

Znanstvenici navode da bi klinički testovi na ljudima mogli započeti kroz nekoliko idućih godina.

Izvor: American Chemical Society

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam