Nalazite se
  • Zdravlje
  • Znanstvenicima dozvoljeno editiranje gena embrija
Članak
Objavljeno: 01.02.2016. 16:43

Velika Britanija 

Znanstvenicima dozvoljeno editiranje gena embrija

Timu znanstvenika jednog britanskog instituta odobreno korištenje tehnike "editiranja gena" u ljudskim embrijima.

Znanstvenicima dozvoljeno editiranje gena embrija

Znanstvenici britanske istraživačke organizacije The Francis Crick Institute, ovih su dana dobili dozvolu od nadležnog državnog tijela HFEA (The Human Fertilisation and Embryology Authority), da na ljudskim embrijima koriste nove tehnike editiranja gena kako bi bolje razumjeli mehanizme početka života.

Znanstvenici žele istraživati novooplođene jajne stanice, te proučavati kako se razvijaju u prvih sedam dana začeća, od pojedinačne stanice do blastociste koja sadržava oko 250 stanica. Manipulirajući genima, znanstvenici će potom nastojati doći do novih uvida u vezi DNK i točnim "zahtjevima" kojima je potrebno udovoljiti za zdravi embrij.

Znanstvenici vjeruju kako će s takvim informacijama liječnici poboljšati tehnike razvoja embrija nakon in vitro oplodnje i kliničkih tretmana liječenja neplodnosti

Mada je HFEA odobrila ovo istraživanje, potrebno je da grupa dobije dozvolu i od etičkog povjerenstva, nakon čega će započeti editiranje gena embrija koje će im donirati pacijenti koji se nalaze u programima liječenja neplodnosti.

Editiranje gena, posebice na ljudskim embrijima, vrlo je osjetljivo pitanje, jer dok jedni vjeruju da je to prirodna evolucija medicinske znanosti, drugi smatraju da nas približava budućnosti u kojoj ćemo imati mogućnost "dizajniranja djece".

Mada je unaprjeđivanje ljudske rase genetskim inženjeringom još uvijek najvećim dijelom u sferama teorije, strahovi dijela javnosti i struke mogli bi dovesti da projekt ne prođe etičko povjerenstvo.

Za razliku od ostatka svijeta, Kina s time nema previše problema, pa su istraživanja ovakvog tipa već dovela do razvoja tehnike modificiranja gena u ljudskom embriju odgovornom za fatalne krvne poremećaje. 

Izvor: Francis Crick Institute

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam