Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Nosivi gadget kao vodič slijepcima
Članak
Objavljeno: 09.03.2016. 14:05

Project BLAID 

VIDEO: Nosivi gadget kao vodič slijepcima

Toyota u okviru svojeg projekta "Mobilnost za sve", razvija uređaj za slijepce koji prepoznaje okoliš.

VIDEO: Nosivi gadget kao vodič slijepcima

Znanstvenici širom svijeta razvijaju razne sustave koji bi slijepim i slabovidnim osobama trebali pomoći u svakodnevnom životu. Projekti se obično dijele na one koji podrazumijevaju direktno povezivanje elektronike i tijela, te one u kojima elektronika pomaže u navigaciji.

Jedan od potonjih je projekt BLAID koji je ovih dana predstavila Toyota, a razvija ga u okviru svojeg znanstveno-istraživačkog programa "Mobilnost za sve".

Ukratko rečeno, radi se o nosivom sustavu koji se nosi na ramenima, te koristi kamere i računalni sustav za prepoznavanje okoliša, pa je u stanju osim prepreka, uličnih prijelaza i boja na semaforu, prepoznati brojne stvari u zatvorenim prostorima, poput vrata, stepenica, znakova i natpisa koji označavaju izlaze i WC-e, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Uređajem će se moći upravljati glasovnim komandama, a povratne informacije će se prenositi nositeljima zvukom ili dodirnim uzorcima.

Kako bi se slijepim i slabovidnim osobama omogućilo da puno lakše pronalaze svoje zgrade, Toyota planira razviti značajke sustava mapiranja, te prepoznavanja objekata, ali i lica.

Projekt se za sada nalazi u ranoj fazi realizacije, no tvrtka obećava da će prvi uređaji vrlo brzo doći u beta fazu testiranja.

Izvor: Toyota

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->