Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Nosivi patch mjeri razine alkohola i šećera
Članak
Objavljeno: 13.05.2022. 14:50

UC San Diego 

VIDEO: Nosivi patch mjeri razine alkohola i šećera

Prototip novog uređaja veličine kovanice spaja se bezbolno mikroiglama na kožu i vrši višestruka mjerenja.

VIDEO: Nosivi patch mjeri razine alkohola i šećera

Ideja o nosivim patchevima ili jednokratnim tetovažama sa senzorima nije nova, no dosadašnji uređaji tog tipa su služili samo za pojedinačna mjerenja određenih stvari ili stanja organizma.

Znanstvenici sveučilišta UC San Diego sada su razvili patch veličine kovanice koji se aplicira na kožu i može mjeriti više stvari istovremeno, odnosno razine alkohola, glukoze (šećera) i laktata.

Na dnu patcha se nalazi niz mikroiglica, od kojih svaka ima debljinu otprilike jedne petine širine ljudske kose. Kada se cijeli uređaj pritisne na kožu, te iglice bezbolno prodiru u gornje slojeve kože, dolazeći u dodir s intersticijskom tekućinom koja okružuje stanice kože. Koncentracije kemikalija unutar te tekućine odgovaraju onima u krvi.

multi-tasking-microneedle-wearable-2-ucsd

Na vrhu je kućište koje uključuje elektroniku, odnosno bateriju, električne senzore, mikroprocesor i Bluetooth modul. To kućište i niz mikroiglica gotovo uvijek ostaju spojeni, osim kada se korišteni niz izvuče i zamijeni novim jer su iglice jednokratne.

Na vrhovima mikroiglica postoje enzimi, ali nemaju sve iglice iste enzime. Neke od njih reagiraju s glukozom u intersticijskoj tekućini, dok druge reagiraju s alkoholom i laktatom. U svim slučajevima, reakcija proizvodi malu električnu struju, čija jačina varira s razinom detektirane kemikalije unutar intersticijske tekućine.

Stoga je analizom koje igle prenose električnu struju s kojom jačinom, moguće odrediti koliko je glukoze, alkohola i laktata trenutno prisutno u krvotoku. Ove informacije se bežično prenose u aplikaciju na pametnom telefonu, gdje se prikazuju na zaslonu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mogućnost mjerenja glukoze svakako bi bila korisna dijabetičarima, dok bi mjerenje alkohola u krvi u stvarnom vremenu moglo korisnicima pružiti objektivan način da saznaju jesu li popili koju čašicu previše prije nego sjednu za volan. Dodatno, dijabetičari mogu provjeriti oba očitanja, jer konzumacija alkohola snižava razinu glukoze.

Praćenje laktata  bi pak moglo pomoći sportašima da saznaju koliko su im mišića "umorni", odnosno koliko mliječne kiseline sadrže, a te informacije bi također mogle biti korisne dijabetičarima, jer tjelesna aktivnost utječe na sposobnost tijela da regulira glukozu.

U testu tehnologije, pet volontera je nosilo uređaj na nadlaktici dok su jeli obrok, pili vino i vježbali. Utvrđeno je da se očitanja glukoze, alkohola i laktata usko podudaraju s onima dobivenim komercijalnim mjerenjem glukoze u krvi, alkotestom i laboratorijskim mjerenjima laktata u krvi.

Uređaj će komercijalizirati spinoff tvrtka sveučilišta UC San Diego pod nazivom AquilX.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->