Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Gledajte prvi VR live streaming operacije
Članak
Objavljeno: 12.04.2016. 10:00

Medical Realities 

VIDEO: Gledajte prvi VR live streaming operacije

Bolnica će uživo i javno prenositi operaciju uklanjanja tumora na debelom crijevu pacijenta.

VIDEO: Gledajte prvi VR live streaming operacije

Svi znamo da virtualna stvarnost nudi puno više od gaminga i gledanja filmova. Između ostaloga, VR omogućuje liječnicima virtualne preglede pacijenata i praćenje operacija, a sada se ta mogućnost nudi svima koji će 14. travnja ove godine pomoću pametnog telefona, Google Cardboard headseta, te VRinOR aplikacije za Android i iOS. "ući" u kiruršku salu u Londonu.

Prvi live VR streaming operacije omogućuje tvrtka Medical Realities koja se bavi proizvodima za uvježbavanje liječnika pomoću VR i AR tehnologija, a odvijati će se u bolnici The Royal London Hospital.

Liječnici navode da se radi o prilično rutinskoj operaciji uklanjanja tumora na debelom crijevu, koja će trajati između dva i tri sata, a pacijent je Britanac u sedamdesetim godinama koji je dao svoj pristanak za snimanje VR kamerom i živi prijenos putem interneta, te je navodno "vrlo uzbuđen zbog mogućnosti da omogući praćenje svoje operacije tisućama ljudi širom svijeta".

Što možete očekivati od direktnog VR prijenosa operacije, možete vidjeti u ovom videu od 360 stupnjeva, koji prikazuje dr. Shafi Ahmeda tijekom obavljanja operacije vrlo slične onoj koja će biti prenošena uživo.

Mada se radi o rutinskoj operaciji, liječnici su svjesni rizika koji donosi svaki kirurški zahvat, pa će javnost dobivati sliku iz operacijske sale sa zakašnjenjem od jedne minute, kako bi se prijenos mogao prekinuti ukoliko dođe do neželjenih komplikacija.

Izvor: Medical Realities

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam