Nalazite se
  • Zdravlje
  • Robot će vas zašiti bolje od kirurga
Članak
Objavljeno: 05.05.2016. 13:45

STAR 

Robot će vas zašiti bolje od kirurga

Ovo nas za još jedan korak približava budućnosti autonomnih kirurških robota.

Robot će vas zašiti bolje od kirurga

Korištenje robota u kirurgiji nije nova stvar, no valja reći da se do sada uglavnom radilo o robotskim rukama kojima daljinski upravljaju ruke pravih kirurga, čime se omogućuje takozvana telemedicina. Drugim riječima, takvi roboti u kirurškim dvoranama nemaju nikakvu autonomiju, već operacije u potpunosti obavljaju ljudi, pri čemu im takvi sustavi u osnovi služe samo kao instrumenti.

No ako ste pomislili da zbog sigurnosti i brojnih etičkih razloga medicinska struka nikada neće dopustiti robotima autonomiju, prevarili ste se, jer upravo na tome rade znanstvenici Sveučilišta John Hopkins i Nacionalnog dječjeg medicinskog centra u Washingtonu, koji su nedavno testirali sustav robotske ruke pod nazivom STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) tijekom eksperimentalnih operacija na crijevima živih svinja.

Robot doduše nije autonomno izvodio sve kirurške procedure, već je bio osposobljen samo za šivanje, a to je prema tvrdnjama liječnika i znanstvenika obavio savršeno, čak i bolje od kirurga s višegodišnjim iskustvom.

Kako bi bio u stanju šivati tkivo, robot je bio opremljen 3D kamerom i kamerom za snimanje u valnim dužinama blizu infracrvenog spektra kako bi mogao otkriti fluoroscentne markere unutar tkiva, te uočiti nabore koji se inače ne mogu vidjeti. Podaci dobiveni tim sustavom potom su obrađivani naprednim algoritmima, koji su donosili odluku o najboljoj tehnici šivanja, temeljem čega je robotska ruka krenula u izvršavanje zadaće. Prije nego što su robotu prepustili izvođenje tog zahvata, znanstvenici su njegove algoritme uvježbavali do savršenstva, kako bi umjetna inteligencija mogla voditi računa o svemu što treba znati i pravi kirurg.

Robot kirurg

Mada nam šivanje djeluje kao nešto za što se ne isplati koristiti usluge tako napredne tehnologije, znanstvenici smatraju da bi roboti mogli imati upravo najveću ulogu u takvim i sličnim zadaćama, pa bi se kirurške timove moglo osloboditi repetitivnih zadaća i omogućiti im da se u trenucima dok ih robot mijenja, detaljnije pripremaju za iduće faze operacije.

Stoga ovo uspoređuju s autopilotom u zrakoplovu, te navode da bi kirurzi u budućnosti mogli obavljali samo najsloženije i najkritičnije radnje, te ne bi morali biti aktivni baš u svakom stadiju višesatnih procedura.    

Dakako, ovo je još daleko od kliničke primjene na ljudima, jer će se morati provesti brojni testovi koji će ukazati na potpunu sigurnost ovakvih zahvata, a tu su dakako i brojna etička pitanja, jer posao liječnika uključuje i odgovornost, pa postoji opravdano pitanje o tome tko će odgovarati ako robot recimo pogriješi zbog kvara na nekom od sustava, što kao posljedicu može imati čak i smrt pacijenta.

No bez obzira na to, čini nam se da je ovo početak autonomnih medicinskih robota koji će jednog dana možda potpuno samostalno obavljati čitave operacije  savršenije i sigurnije nego ljudi. 

Izvor: Science Translational Medicine

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot kirurgija STAR šivanje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->