Nalazite se
  • Zdravlje
  • Facebook povezuje donatore organa s pacijentima
Članak
Objavljeno: 02.05.2012. 13:26

Life-saving tool 

Facebook povezuje donatore organa s pacijentima

Osnivač Facebooka predstavio vrlo korisnu mogućnost koju će ponuditi najveća društvena mreža.

Facebook povezuje donatore organa s pacijentima

Često znamo reći kako su Facebook i ostale društvene mreže "najzanimljivije beskorisne stvari na Internetu".

Virtualno prividno druženje, razmjena informacija među kojima je najveća količina onih koje nas ne zanimaju, likeovi koji nemaju nikakvu stvarnu svrhu, te opasnost od svojevrsne ovisnosti i nepotrebnog trošenja velike količine dragocjenog vremena na nešto što je "u oblaku", stvari su kojih smo svi svjesni, ali nas nikakva logika ne može spriječiti da i dalje više puta dnevno pregledavamo svoj zid i zidove prijatelja, te klikamo na sve što nam se učini zanimljivo, jer smo skloniji vjerovati izjavama i preporukama "običnih ljudi", nego medijima poput specijaliziranih portala.

Mark Zuckerberg je stoga odlučio svim korisnicima Facebooka (kojih će kako stvari stoje uskoro biti milijarda), ponuditi jednu vrlo korisnu humanitarnu mogućnost, za koju vjeruje da bi mnogim ljudima mogla spasiti život.

Radi se o mogućnosti da na svojem profilu označite ako ste donator organa (odnosno jeste li spremni pristati da u slučaju smrti vaši organi budu iskorišteni za transplantaciju bolesnicima kojima su neophodni.

Ovaj "alat za spašavanje života" (life-saving tool), kako ga je nazvao Zuckerberg, u početku će biti ograničen na donore iz Velike Britanije i SAD-a, no postoji vrlo velika vjerojatnost da ćemo ga uskoro moći koristiti svi.

Zuckerberg je rekao kako ga je na ovo inspiriralo poznanstvo s pokojnim osnivačem Applea Steveom Jobsom, kojem su 2009. transplantirana jetra (nakon dugogodišnje borbe s rakom), što mu je produljilo život za dvije godine, odnosno sve do 5. listopada prošle godine.

Pozdravljamo ovu inicijativu Facebooka, te se nadamo kako će čim više ovakvih inicijativa pretvoriti ovu društvenu mrežu u nešto od čega ćemo imati puno više stvarne koristi nego što je to bio slučaj do sada.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->