Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Započela velika nadogradnja Velikog hadronskog sudarača
Članak
Objavljeno: 16.06.2018. 16:02

LHC 

Započela velika nadogradnja Velikog hadronskog sudarača

Nadogradnja će omogućiti znanstvenicima znatno povećanje sudara čestica.

Započela velika nadogradnja Velikog hadronskog sudarača

Prototip jednog od 130 magneta koji će se ugraditi u High-Luminosity LHC

Veliki hadronski sudarač (LHC) dobiva veliku nadogradnju koja će znanstvenicima omogućiti 10 puta veće prikupljanje podataka u odnosu na trenutne mogućnosti.

Ubrzivač čestica trenutno može omogućiti do milijardu sudara protona, no taj će se broj znatno povećati kada nadogradnja bude dovršena.

Na svečanoj ceremoniji povodom početka nadogradnje jednog od najvećih i najskupljih znanstvenih eksperimenata na svijetu, objavljeno je da je dovršetak radova planiran za 2026. godinu.

Unutar LHC-a, oblaci protona lete kroz prsten dužine od 27 km brzinom bliskoj brzini svjetla i postoje četiri mjesta na kojima se mogu sudarati. Kako bi se povećale količine kolizija, zrake čestica će se na tim točkama trebati stisnuti kako bi se povećala šansa za sudarima i osiguralo da protoni udaraju jedni u druge. Kako bi to bilo moguće, znanstvenici će dodati oko 130 magneta u LHC. Pored toga izgraditi će se i neke površinske strukture poput zgrada za električne instalacije i ventilaciju, struktura za kompresore, pristup podzemlju te toranj za hlađenje. Ispod zemlje će se graditi okna, špilja i servisne galerije, a radovi će se paralelno odvijati na jednoj strani u Švicarskoj i drugoj u Francuskoj.   

Nadograđena struktura će nositi ime High-Luminosity LHC, što je izraz koji označava broj kolizija u određenom vremenskom razdoblju. Više kolizija znači više opservacija rijetkih fenomena i veće šanse za nova otkrića.

CERN kaže da će ovo na primjer povećati produkciju Higgsovih bozona s 1,2 milijuna na 15 milijuna.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam