Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.05.2018. 12:53

MIT 

Autonomni automobili postaju sve pametniji

Novi algoritam iz MIT-a mogao bi dodatno humanizirati autonomnu vožnju

Autonomni automobili postaju sve pametniji

Problem s autonomnim vozilima je mijenjanje traka zbog relativno statičnih podatkovnih modela koji su preteški za računalno shvaćanje pri gustom prometu. S druge strane, ironično, mogu biti toliko jednostavni kako bi automobil promijenio traku tek kada je potpuno nužno.

Iz MIT-a su ponudili algoritam koji bi mogao promijeniti način mijenjanja cestovnih traka autonomnih vozila, točnije, kako bi se automobil ponašao prirodnije, kao da ga vozi čovjek. Prethodno su sustavi računali zone potencijalnog udara unaprijed kako bi uštedjeli na vremenu. MIT-ev algoritam koristi pristup matematičke učinkovitosti koji izrađuje nove zone u realnom vremenu ukoliko performanse padnu ispod očekivanog. Ukratko, automobil bi efikasnije prilagođavao zone promatranja (brzinu, udaljenost prometa…) i računanja u realnom vremenu. Ovo je relativno bitna stavka u asimiliranju takvih vozila kako bi se autonomni automobili mogli što prirodnije stopiti u promet s navikama što sličnijim ljudima, npr. češće promjene trake, pa makar se radilo samo o vožnji autocestom.

Uz ovaj projekt MIT uz pomoć Toyote radi na alternativnom sustavu navigacije MapLite koji bi trebao omogućiti autonomnim automobilima snalaženje na ruralnim cestama koje nisu dobro unesene u navigacijski sustav.

Ne zna se točno kada će se algoritam biti dostupan u vozilima, no ovo bi mogao biti veliki korak ka humanizaciji autonomnih automobila.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam