Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.05.2020. 12:19

Umjetno oko 

Znanstvenici kreirali funkcionalno oko kiborga

Među zanimljivim značajkama umjetnog oka nalazi se i mogućnost napajanja sunčevim svjetlom.

Znanstvenici kreirali funkcionalno oko kiborga

Znanstvenici širom svijeta već godinama rade na umjetnim očima, no oponašanje oblika i ponašanja pravog oka je vrlo teška zadaća. Iskorak na tom polju do kojeg su došli Leilei Gu, Zhiyong Fan i njihovi kolege sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Hong Kongu donosi prvo "oko kiborga" čije su funkcije i strukture vrlo slične ljudskim očima. 

Mreža fotonaponskih nanožica unutar hemisferne membrane od aluminij oksida služi kao mrežnica, dok žice oblikovane od tekućeg metala (eutektička galij-indijska legura) repliciraju živce šaljući signale s tih senzora na vanjsku obradu. Oko čak oponaša i staklasti gel koji ispunjava oko između leće i mrežnice pomoću ionske tekućine. Kako bi oko pravilno funkcioniralo potrebni su i dodatni materijali, sloj indija koji pomaže u poboljšanju električnog kontakta, dok silikonski polimerni utor drži senzore i žice usklađene.

Valja naglasiti da se ovdje ne radi samo o kozmetičkoj sličnosti, jer je umjetno oko po nekim elementima čak i superiornije u odnosu na ljudsko. Njegova je brzina jednaka u cijelom vidljivom spektru, dok su vremena reakcije i oporavka brži, a nanožice su čak gušće od fotoreceptora u ljudskom oku. 

oko

No koliko god sve ovo djelovalo spektakularno na prvi pogled, znanstvenici upozoravaju da će proći dosta vremena prije nego što će umjetno oko poput ovog biti spremno za ugradnju u ljude kojima će vratiti vid. Dijagonalni kut gledanja od 100 stupnjeva nije širok kao 130 stupnjeva kod pravog oka, a ukupno područje detekcije svjetla široko je samo 0,08 inča, dok je njegova rezolucija od 100 piksela znatno ispod onoga što bi vam trebalo da dobijete smislenu sliku. Pored toga trenutačni postupak izrade je skup i spor, a postoji i vjerojatnost da će materijali vremenom izgubiti učinkovitost.

Ipak, ovo obećava prekretnicu za umjetne oči. Uz dovoljno dodatnog razvoja moglo bi dovesti dio implantata koji vraćaju vid uz održavanje prirodnog izgleda, a znanstvenici se nadaju da će jednog dana napajati oko sunčevom svjetlošću, pa vam možda neće trebati ni zasebni izvor energije, osim kad padne noć.

Čitavu znanstvenu studiju kineskih znanstvenika možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->