Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.10.2019. 10:06

SpinLaunch 

Vojni ugovor za tvrtku koja će lansirati satelite bez raketa

Misteriozni startup sklopio prvi ugovor za lansiranje s američkim ministarstvom obrane.

Vojni ugovor za tvrtku koja će lansirati satelite bez raketa

Svemirski startup SpinLaunch koji želi lansirati satelite u svemir bez tradicionalnih raketa i lansirnih rampi sklopio je prvi ugovor s Američkim ministarstvom obrane (US DoD).

U svojem priopćenju SpinLounch kaže da je dobio ugovor za lansiranje prototipa prema kojem će svoja prva testna lansiranja održati početkom 2020. godine iz svojeg centra Spaceport America u Novom Meksiku, kao što možete vidjeti u ovom videu.

SpinLaunch razvija sustav koji se temelji na kinetičkoj energiji i funkcionira akceleracijom male letjelice do hiperzvučnih brzina električnim sustavom centrifugalne vrtnje postavljenom na zemaljskom postrojenju.

Mada se detalji ove tehnologije još uvijek drže u tajnosti, SpinLaunch kaže da se "sustav temelji na načelima fundamentalne fizike i dokazanim industrijskim tehnologijama koje ubrzavaju letjelicu do hiperzvučnih brzina korištenjem energije na tlu". 

Drugim riječima, letjelica se postavlja u lansirni sustav unutar centrifuge u kojoj se pomoću električne i elektromagnetske energije zavrti do hiperzvučnih brzina i potom ispali u zrak brzinom koja je dovoljna za oslobađanje od Zemljine gravitacije i dolazak u svemir.

SpinLounch 2

Ovaj sustav bi ujedno trebao biti i najjeftiniji sustav za lansiranje u svemir, a SpinLaunch kaže da se nada kako će njime moći lansirati male terete u svemir 5 puta dnevno po cijeni od 250.00 američkih dolara po jednom lansiranju. 

SpinLaunch je do sada prikupio investicije u visini od 40 milijuna dolara od  Airbus Venturesa, GV-a (bivši Google Ventures) i Kleiner Perkinsa.

Nakon serije testiranja tijekom iduće godine, tvrtka namjerava započeti s komercijalnim lansiranjima 2022. godine.

Nije teško pogoditi što bi ovim sustavom željela lansirati američka vojska.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->