Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.11.2021. 16:23

ISS 

NASA uzgojila prve čili papričice u svemiru

Nakon uzgoja i prve svemirske berbe astronauti su papričice koristili za pripremu tacosa.

NASA uzgojila prve čili papričice u svemiru

U lipnju ove godine na Međunarodnu svemirsku postaju ISS stigle su sjemenke čili papričica u okviru NASA-inog eksperimenta uzgoja hrane u svemiru, što će biti od velike važnosti kada započne uspostavljanje stalnih baza na Mjesecu i Marsu.

Taj istraživački projekt pod nazivom Plant Habitat-04 trajao je puna četiri mjeseca, nakon čega je došla berba i kušanje koje je trebalo ukazati na to jesu li svemirske papričice jestive i ukusne.

Stoga su astronautkinja Megan McArthur i ekipa odlučili posadi ISS-a servirati tacose na koje su stavili zelene i crvene čili papričice, a svaki je astronaut dobio i upitnik koji će trebati ispuniti prije odlaska s ISS-a koji će trebati ispuniti kako bi NASA saznala jesu li papričice ukusne i hoće li biti uvrštene među hranu koja će se jednog dana uzgajati na Marsu.

Megan i tacos

Osim što uzgoj hrane u svemiru ima praktičnu svrhu hranjenja astronauta i olakšava logističke izazove koje donosi doprema namirnica sa Zemlje, NASA kaže da je i od velike važnosti po psihološko zdravlje posade. Nadamo se da ćemo uskoro saznati jesu li svemirske papričice ljuće od onih na Zemlji.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ISS čili papričice tacos
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->