Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.06.2018. 16:52

Hologramski nogomet 

VIDEO: Idući SP ćete gledati na holo stolu

Budućnost gledanja utakmica kod kuće donosi pravi nogometni teren na vaš stol.

VIDEO: Idući SP ćete gledati na holo stolu

Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. sve se više zahuktava, a mnogi fanovi sa zavišću gledaju na sretnike koji su otputovali u Rusiju kako bi utakmice mogli pratiti uživo na stadionima.

No znanstvenici Sveučilišta u Washingtonu smatraju da ćemo mi koji ostajemo kod kuće moći uživati u nogometu na način vrlo sličan gledanju s tribina, zahvaljujući AR tehnologiji koja će teren s igračima donijeti u naše domove.

U suradnji s Facebookom i Googleom, znanstvenici su napravili prvi sustav strojnog učenja koji je u stanju pretvarati utakmice s YouTubea u pokretne holograme.

Za potrebe sustava izvukli su 12.000 2D slika igrača iz FIFAvideo igara i potom uvježbali neuralnu mrežu na 3D podacima izvađenih iz video snimki utakmica.

Sustav je u mogućnosti precizno predviđati dubinske mape i kombinirati ih sa snimkama u boji kako bi svakog igrača rekonstruirao u 3D.    

Znanstvenici su otkrili način na koji mogu presretanjem signala između game enginea igre i GPU-a izvlačiti dubinske mape iz video frameova, za što su koristili RenderDoc, a potom uz pomoć AI-a sve ukomponirali u nogometni teren s igračima, što omogućuje gledanje utakmica na bilo kojoj ravnoj površini poput kuhinjskog stola uz pomoć HoloLens naočala, kao što možete vidjeti u ovom videu

Mada je sustav napravljen za stvaranje hologramske verzije utakmica iz video igara, u stanju je projicirati i video snimke pravih utakmica s YouTubea

Čitav znanstveni rad u kojem se opisuje realizacija ovog projekta možete pogledati ovdje, a znanstvenici vjeruju da je ovo put ka hologramskim prijenosima sportova u kojima vam više nikada ništa neće promaći jer ćete imati mogućnost gledanja timova i igrača iz svih pozicija, pa ćete imati i određenu prednost pred gledateljima na pravim tribinama, jer oni ne mogu kružiti oko igrališta i mijenjati mjesta za koja su skupo platili ulaznice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam