Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.11.2021. 12:48

NASA 

VIDEO: DART krenuo na zabijanje u asteroid

NASA je lansirala letjelicu koja će udarom pokušati skrenuti asteroid Didymos B iz putanje.

VIDEO: DART krenuo na zabijanje u asteroid

SpaceX-ova raketa Falcon 9 u svemir je povela NASA-inu misiju DART (Double Asteroid Redirection Test) čiji je cilj demonstrirati može li se asteroide koji bi jednog dana mogli predstavljati opasnost za Zemlju, odvraćati, odnosno izbacivati iz putanje zabijanjem u njih.

Falcon 9 raketa lansirana je s uzletišta Space Launch Complex 4E u bazi Vandenberg Space Force u Kaliforniji. Nakon 153 sekunde ugasili su se motori prvog stupnja, nakon čega su upaljeni motori drugog stupnja koji su radili 322 sekunde, a nakon 58 minuta DART letjelica se odvojila od drugog stupnja. U međuvremenu prvi stupanj je uspješno sletio na autonomnu plutajuću platformu Of Course I Still Love You u Tihom oceanu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U idućoj fazi misije DART sonda će raširiti svoje sunčane ploče a potom uključiti sunčevo-električni propulzijski sustav NEXT-C koji se temelji na propulzijskom sustavu Dawn letjelice, uz čiju pomoć će ubrzati i krenuti prema svojoj destinaciji, binarnom sustavu asteroida Didymos kojeg će presresti krajem rujna 2022. godine. Meta je Didymos A, promjera od 780 metara, oko kojeg kruži manji asteroid Didymos B promjera od 160 m. Ti asteroidi ne predstavljaju prijetnju za Zemlju već su odabrani samo za potrebe testiranja tehnologije za skretanje svemirskih tijela.

DART bi se brzinom od 6,6 km/s trebao zabiti u Didymos B, što bi trebalo biti dovoljno da ga izbaci iz putanje za jedan posto, što će moći ustanoviti teleskopi i radari na Zemlji udaljeni 11 milijuna km, kao i ESA-ina Hera sonda koja će biti lansirana 2024. godine.

Doba planetarne obrane započinje!

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA asteroid Dart Didymos
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->