Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.11.2021. 13:02

Meta 

VIDEO: Rukavica s kojom osjećate VR predmete

Haptička rukavica stvara osjećaj držanja stvarnih predmeta zahvaljujući zračnim džepovima.

VIDEO: Rukavica s kojom osjećate VR predmete

Facebookova divizija za istraživanje virtualne stvarnosti Meta Reality Labs predstavila je prototip takozvane "haptičke rukavice" koja stvara osjećaj dodirivanja, držanja i hvatanja virtualnih predmeta kao da hvatate prave.

Meta (Facebook) kaže da je na ovome radio punih sedam godina kako bi dobio novi tip nosivog sučelja za manipulacije objektima u VR prostoru, s ciljem da se korisnicima omogući puni osjećaj hvatanja pravih predmeta mada su oni isključivo virtualni.

Kako bi to bilo moguće, ekipa Reality Labsa je u rukavicu ugradio složen sustav s 15 izbočenih plastičnih jastučića na napuhavanje zrakom poznatih kao aktuatori. Jastučići su raspoređeni tako da pristaju uz dlan korisnika, na donju stranu njegovih prstiju i na vrhove prstiju. Rukavica djeluje kao VR kontroler, a stražnja strana ima male bijele markere koji omogućuju kamerama da prate kako se prsti kreću kroz prostor, te ujedno posjeduje i unutarnje senzore koji bilježe kako se prsti korisnika savijaju. 

Kada navučete rukavicu i uđete u VR ili AR okoliš, sofisticirani kontrolni sustav prilagođava razinu napuhavanja, stvarajući pritisak na različite dijelove vaše ruke. Dodirnete li virtualni predmet vrhovima prstiju, osjetit ćete da vam taj predmet pritišće kožu. Ako hvatate virtualni predmet, pokretači s dugim prstima će se ukočiti, stvarajući osjećaj otpora. Ti osjećaji djeluju zajedno s vizualnim i audio signalima kako bi proizveli iluziju fizičkog dodira, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tehnologija se oslanja na relativno novo polje meke robotike, zamjenjujući glomazne motore sićušnim zračnim ventilima.

Meta ovu rukavicu ne želi zadržati u laboratoriju već je planira dovesti na masovno tržište u obliku punokrvnog VR/AR haptičkog kontrolera koji će igri ili radu u VR svijetu pružiti jednu potpuno novu razinu realnosti.

Prije lansiranja na tržište, Reality Labs rukavicu želi drastično poboljšati na taj način da u nju namjerava smjestiti desetine, stotine, pa i tisuće sićušnih zračnih aktuatora, zahvaljujući kojima će korisnici imati puni osjećaj dodira predmeta kojima manipuliraju, uključujući taktilno prepoznavanje oblika i tekstura virtualnih predmeta.

Nadaju se da bi takav ultimativni haptički VR kontroler mogli dovesti na tržište kroz nekoliko godina.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->