Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Biorazgradive čičak trake sa senzorima za lišće biljaka
Članak
Objavljeno: 19.11.2021. 14:14

ITT 

Biorazgradive čičak trake sa senzorima za lišće biljaka

Patchevi se mogu aplicirati na lišće bez štete po biljku, opremiti senzorima i 3D printati. 

Biorazgradive čičak trake sa senzorima za lišće biljaka

Znanstvenici s Talijanskog instituta za tehnologiju ITT razvili su ono što opisuju kao prvu biorazgradivu verziju čičak trake. Iako neće služiti za vezanje vaših cipela, materijal se može opremiti senzorima, bezopasno pričvrstiti na biljke za potrebe praćenja okoliša ili koristiti za kontrolirano oslobađanje molekula u vaskularni sustav biljke.

Baš kao što je originalna čičak traka inspirirana prirodnim čičcima koji se prianjaju na odjeću, tako i ovaj novi ekološki prihvatljiv oblik čičak trake također ima svoj uzor iz prirode. Biljka Galium aparine, ili čekinjasta broćika razvila je sposobnost da se penje preko drugih biljaka kroz parazitski sustav sidrenja koji sadrži mikro kukice na svojim listovima. To znači da se zakači za površine drugih biljaka zbog fizičke potpore dok raste.

Nakon što su detaljno proučili ove kukice, znanstvenici su upotrijebili 3D printer visoke razlučivosti kako bi ih reproducirali u biorazgradivom i topivom obliku, izradivši tvar nalik šećeru zvanu izomalt. Testiranje je pokazalo da se umjetne kukice mogu čvrsto pričvrstiti na različite biljne vrste i djelovati poput žbuke koja se može pričvrstiti na njihove listove kako bi služila u različite svrhe, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Između ostaloga mogu se koristiti za oslobađanje molekula i tvari koje bi mogle koristiti bilju, kao što su lijekovi i pesticidi. A budući da je izomalt topljiv, može se nakon toga sigurno rastopiti, odnosno biorazgraditi.

Pored toga mogle bi se 3D tiskati fotoosjetljivom smolom, opremiti elektronikom i senzorima za svjetlost, temperaturu i vlagu, kako bi omogućile bežičnu komunikaciju za prikupljanje i slanje podataka o zdravlju biljaka.

Znanstveni rad objavljen u časopisu Communications Materials možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->